Ivanić više puta upozorio Izetbegovića da Softić nema legitimitet

Vijesti 04. nov 201918:49 > 19:06
N1

Brojne reakcije danas na intervju predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, u kojem se, uz ostalo, osvrnuo na propalu reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid. Izetbegović je kazao da su mu savjetnici rekli da idu u reviziju tužbe, iako su znali da bh. agent nema legitimitet.

Prije 12 godina Međunarodni sud pravde u Haagu, po tužbi BiH protiv Srbije, odlučio je kako Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna jer nije spriječila genocid i kaznila počinitelje. Pred sam istek roka, prije dvije godine, sudu u Haagu dostavljen je zahtjev za reviziju presude, no ubrzo je odbačen. U obrazloženju suda je navedeno kako iza aplikacije ne stoje nadležna tijela BiH, zbog čega se postupak ne može provesti.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović znao je da Sakib Softić nema pravni legitimitet da zastupa državu u postupku revizije tužbe BiH protiv Srbije. No to nije želio javno priznati, jer su mu tako savjetovali. Dvije godine nakon što je aplikacija odbačena, priznao je svoju grešku.

No Izetbegović nije šutio. Umjesto toga potvrdio je Softićev legitimitet na skupu u Vijećnici, koji je osim lidera političkih partija iz Federacije BiH, izuzev HDZ-a, okupio i brojne nevladine organizacije, vjerske poglavare, udruženja žrtava…

Sam Softić u nekoliko navrata posredno je prizano da više nije agent, što je napisao i u svojoj knjizi iz 2015. godine. Sa pismom koje mu je proslijeđeno iz Haaga bili su upoznati samo dužnosnici iz SDA ili se barem tako tvrdilo u prvim izjavama nakon što je aplikacija odbačena.

Godinu dana prije upućivanja aplikacije za pokretanje postupka u Haagu, pravni tim Mladena Ivanića provjerio je kredbilnost bh. agenta.

U nekoliko navrata upozorio je Bakira Izetbegovića kako novi postupak nema smisla.

Da će aplikacija biti odbačena, upozoravo je i prvi agent Bosne i Hercegovine pred međunarodnim sudom Francis Boyle koji je zamjerio državnim vlastima što 10 godina ništa nisu uradili na obnovi postupka. Kada je postalao jasno da se bliži kraju rok za reviziju postupka, stvari su se pokrenule, no bilo je prekasno.

Ono u čemu se u konačnici slažu i Izetbegović, ali i lideri ostalih stranaka, koji su danas reagovali tražeći političku odgovornost, teret se morao podijeliti. U konačnici ispalo je da se radilo o projektu SDA, a ne države, koja je taj projekat na kraju i izgubila. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad