Magoda: S obzirom na to u kakvom stanju je ZOI, idemo dobrim putem

Vijesti 05. nov 201910:47 > 10:51
N1

Na Bjelašnici je ukraden sigurnosni kabal linije na dvosjedu, prilikom čega je pričinjena materijalna šteta od 50.000KM i ugrožena je sigurnost skijača pred predstojeću zimsku sezonu. O ovome govorili smo sa Kenanom Magodom, direktorom ZOI '84.

Počinilac se ne zna i nije ga lako pronaći, što zbog pristupačnosti terena tako i zbog male obezbijeđenosti.

“Teško je ocijeniti, bukvalno je u epicentru šume. Svaki stub ima merdevine koje služe kao sigurnosne mjere za spašavanje putnika. Nije to nimalo neizvodljivo kada govorimo o prekidu kabla, samo pričamo o tome da li je za finansijsku korist ili je samo sabotaža. Kako god šteta je načinjena”, kazao je Magoda te dodao:

“Mi ispred ZOI-a smo već krenuli u nabavku nove sajle, u narednih pet dana sanirat ćemo lift dovsjed i biće spreman za ovu sezonu. S obzirom na to u kakvom stanju je ZOI, idemo dobrim putem.”

Njegova pretpostavka je da se radi o sabotaži jer kablovi ne bi donijeli mnogo novca:

“Ne može se ovdje dobiti veliki novci. Ima puno prihvatljivijih lokacija ako pričamo o nekoj finansijskoj dobiti za krađu, ovo meni više liči na sabotažu. Mnogima nije pravo kada se radi pošteno, transparentno.”

Magoda se požalio i na nedovoljan broj zaposlenih u ZOI-ju koji bi čuvali lokacije:

“Zatekao sam loše stanje Službe unutrašnje zaštite. Bivši menadžment je rasformirao službu i ostalo je samo 14 ljudi. Zamislite da 14 ljudi čuva lokalitet Bjelašnice, Igmana, Zetre i upravne zgrade. Minimalna potreba samo za Bjelašnicu je 25 ljudi.”

Direktor ZOI ‘84 govorio je o radovima koji su u toku kako bi predstojeća zimska sezona bila uspješnija, te kako bi sami posjetioci bili zadovoljniji:

“Za noćno skijanje ćemo imati osvijetljene dvije staze. To je nova dimenzija noćnog skijanja potpuno. Više neće biti gužve. Pravi skijaši će sigurno osjetiti ovu sezonu.”

Istakao je kako je u prošlosti bio veliki broj projekata za koji su “pare potrošene, a niko nije vidio benefita.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad