Protestni izlet na izvorima rijeke Sane

Vijesti 27. apr 201512:26 > 12:34
N1

Preko 500 ljubitelja prirode okupilo se u nedjelju na izvorima rijeke Sane na tardicionalnom protestnom izletu, koji je i ove godine organizovala Koalicija za zaštitu Sane povodom Dana planete Zemlje.

Cilj protestnog izleta bio je da se skrene pažnja na uništavanje prirodnog bogastva i zaustavljanje izgradnje mini hidro-elektrane (MHE) „Medna“ koja prijeti da uništi rijeku Sanu, jedno od vrijednih prirodnih naslijeđa naše zemlje.

Koalicija za Sanu, koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Opštinom Ribnik već šest godina pokušava da spriječi ovaj zločin protiv prirode i građana. Trenutno, Koalicija sa Opštinom Ribnik na sudu u Banjaluci ima pet tužbi protiv izgradnje navedene MHE koje čekaju presudu. Skupština opštine Ribnik je u decembru jednoglasno donijela odluku da se protivi izgradnji hidrocentrala na Sani.

Postupci na sudu stoje više od dvije godine. Mi se nadamo skorijem rješenju da bi se radnje na izgradnji MHE “Medna” zaustavile, jer su radovi već uveliko u toku“, izjavio je Goran Krivić iz Udruženja „Sanus“ iz Prijedora.

Posjetioci izvora ove godine nisu bili samo ljudi iz gradova u slivu Sane, kojima ta rijeka znači mnogo i čijim uništenjem imaju mnogo da izgube, nego i iz drugih gradova, kojima priroda i prirodno nasljeđe znači mnogo više nego uloženih nekoliko miliona građanskih novaca u izgradnju nečega na čemu će se drugi koristiti. Kolona duga nekoliko stotina metara sa porukom “Sačuvajmo Sanu“ je nakon obilaska izvora, poslijepodne provela u Vizitor centru u mjestu Pecka. Izletnici su se, nakon obilaska izvora, vraćali sa oduševljenjem i nevjericom da neko hoće da uništi takvo prirodno bogatstvo.

Netaknuta priroda i kristalno čista voda su resursi koji se ne diraju“, izjavio je Borislav Janković sa Zelenkovca koji se tom prilikom uskočio i okupao se u rijeci Sani.

Svaki normalan čovjek, koji upravlja sa ovakvim prirodnim resursom, treba reći ne njegovom uništenju“, dodao je Janković.

Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke (BiH/RS) pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana (Slovenija) vlasništva KI-KELAG INTERNATIONAL GmbH (Austrija), pokušava da izgradi malu hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane. Izgradnju je započeo uprkos činjenici da je Prostornim planom Republike Srpske predviđeno da gornji tok rijeke Sane bude proglašen parkom prirode, a izvori Sane da budu pod strogim režimom zaštite zbog prirodnih i ambijentalnih vrijednosti. Vlada RS je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je Sana svrstana u prvu kategoriju u RS.

N1

Subvencije za obnovljive izvore energije koje plaćamo putem računa za struju ulažemo u izgradnje MHE koje uništavaju rijeke, a ne ulažemo u neke stvarne obnovljive energije kao što su energija vjetra i Sunca koje trebaju biti naša budućnost“, rekla je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Korist koju će eventualno ostvariti Republika Srpska ukoliko se izgradi MHE Medna na rijeci Sani, nije ni približna šteti koja će se prouzrokovati. Prema Odluci o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora ili efikasnoj kongeneraciji, tržišna cijena u garantovanoj otkupnoj cijeni čini 62%, a premija čini 38%. Koncesionar plaća Republici Srpskoj koncesionu naknadu 7%, a Republika Srpska plaća investitoru samo kroz premiju 5,5 puta više nego što je koncesiona naknada, što bi u domaćoj valuti značilo da za petnaest godina, koliko se investitoru garantuje subvencija, Koncesionar plaća Republici Srpskoj oko 3.000.000 KM, a od Republike Srpske, odnosno njenih građana, po osnovu subvencije (razlike garantovane i tržišne cijene) će dobiti oko 15.500.000 KM. Pored toga što će uništiti rijeku Sanu na njenom najčistijem dijelu, investitoru ćemo morati platiti 12.500.000 KM.

Koalicija za zaštitu Sane je 2012. godine pokrenula inicijativu za zaštitu izvorišta i gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostorim planom RS, prema nadležnom ministarstvu. Nakon toga je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izradio stručnu osnovu, te se očekuje da će u toku ove godine biti proglašen park prirode.

Na ovogodišnjem izletu se pridružila i Gorska služba spasavanja Banjaluka koja je ovom prilikom svojim znanjem i vještinama obezbjedila siguran prelaz preko mosta i silazak do izvora svih izletnika.