Reakcije nakon izjave: Svjetski analitičari brane BiH od Macrona

Vijesti 08. nov 201917:24 > 19:20
N1

Uz bosanskohercegovačku i svjetska javnost bruji o Macronovoj izjavi da je BiH tempirana bomba, zbog skorog povratka ISIS-ovih ratnika. Osude su oštre i stižu od brojnih uvaženih, svjetskih analitičara. Francuski predsjednik je pokazao aroganciju i nepoznavanje prilika unutar Bosne i Hercegovine, pogotovo zbog činjenice da je upravo iz njegove zemlje otišao veliki broj osoba kako bi se priključili ISIS-u, stav je analitičara.

Novinar The Economista, za koji je Macron i dao intervju, Tim Judah kaže kako djeluje da je francuski predsjednik provodio previše vremena s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kada je bio u stanju da da jednu tako spornu izjavu.

“Ove opaske su neobjašnjive jer su jednostavno pogrešne. Mnogo su veći problem džihadisti koji se vraćaju u Francusku, gdje su se dešavali i teroristički napadi, nego ovi koji se vraćaju u Bosnu. Da je predsjednik Francuske rekao da je Bosna problem zbog toga što je disfunkcionalna država te da se mora uraditi više kako bi se učinila funkcionalnom, onda bi on bio potpuno u pravu. Ali govoreći o džihadistima koji se vraćaju, što nije ništa veći problem za Bosnu nego za neku drugu europsku državu, čini stvar veoma neobičnom”, smatra Judah.

Macron je u pravu kada kaže da je Bosna i Hercegovina centralno pitanje za stabilnost Zapadnog Balkana. No, pogrešno shvata zbog čega je to tako, navodi Majda Ruge, profesorica na Johns Hopkins univerzitetu. Analitičar Florian Bieber navodi:

“Što više Macron objašnjava svoje viđenje Balkana, to je jasnije da je ono zasnovano na neznanju, pristrasnosti i aroganciji. Evropska tempirana bomba nije Bosna, nego nedostatak želje Zapadne Evrope da razumije da je Evropa veća nego samo njen zapadni dio”.

Briselski analitičar Toby Vogel implicira kako je Macron inpute o stanju u BiH dobio iz Zagreba.

“Macronovo viđenje Bosne i Hercegovine me podsjeća na Trumpove izjave o Ukrajini. Čini se da obojica dobijaju svoje argumente od negdje drugo, od ljudi u Moskvi i Zagrebu koji su opsjednuti svojim komšijama i koji će učiniti sve da ih kontrolišu. Sramno je što je Macron pao na ovo”, zaključuje Vogel.

Prema podacima Mreže za svjesnost o radikalizmu, iz 2017. samo iz BiH na ratišta u Siriju i Irak otišlo je 248 muškaraca, u međuvremenu se vratilo 46. Kada je riječ o Francuskoj brojke su, bar na osnovu ovog istraživanja, znatno veće. Čak 1.910 muškaraca, od kojih se do 2017. vratila 302.

“Jako sam se začudila i sa nezadovoljstvom sam primila te izjavu zato što ona ukazuje na nepoznavanje područja u svim domenima. Brojke su poznate, ali uvijek treba i proporcionalno gledati i Bosna je imala nekoliko ljiudi iz ISIS-a, ali upoređivanje s Francuskom, Belgijom, Njemačkom je problem”, ocjenjuje Florence Hartmann, francuska novinarka.

Vijest o reakcijama iz BiH, pozivanju na razgovor francuskog ambasadora prenijeli su od AP-a do Washinton Posta i NY Timesa. Bosnu i Hercegovinu je u sličnu situaciju u više navrata dovodila hrvatska predsjednica. A nedavno je i ruski predsjednik Putin izjavio kako bi mogla postati utočište bivšim ISIS-ovcima. Iako ovdašnje nadležne službe sve vrijeme tvrde kako do toga neće doći, kako sve drže pod kontrolom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad