Izetbegović: Loša poruka Srbije

Vijesti 08. nov 201917:33 > 17:35
N1

Pozvali smo OHR da reaguje po pitanju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i neodgovornog odnosa parlamentaraca. Uzimaju plaće, ne rade posao. Pogotovo se to odnosi na SNSD, koji nisu dostavili članove Komisija - poručio je Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Sarajevu.

Također, Izetbegović je rekao da je VSTV dopustio da nevladina orgaizacija iz Srbije dobije uvid u otvorene predmete ratnih zločina.

“To je nešto što je protuzakonito, protiv interesa ove zemlje i načinjena je šteta. Neophodno je da odgovorni podnesu ostavke i da se pokrene postupak”, rekao je Izetbegović.

Nedopustivo je da se predmeti sa A liste Haškog tribunala ne uključe u revidiranu strategiju, kazao je Izetbegović – dodavši da je pozvao i Vijeće ministara da se uključi.

“Da se ne ponavlja da bijegom i odlaskom u susjedne zemlje odgovorni za najteža djela izbjegnu odgovornost i imaju manje kazne nego što su izrečene u BiH”, izjvio je.

“Promocija knjige koju smo imali u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije, gdje se negira zločin na Tuzlanskoj kapiji predstavlja uvredu žrtvama i lošu poruku Srbije”, poručio je Izetbegović.

“Novak Đukić je osuđen pred Sudom BiH i našao je utočište u Srbiji. Trebala ga je izručiti, a ne promovirati neistine, gdje smo izgubili 71 mladu osobu. To je najveća rana Tuzle. Ovim se stavlja sol na tu ranu”, rekao je Izetbegović i dodao: M

“Država koja ima aspiracije da se reformira i bude demokratska ne bi trebala pružati azil ratnim zločincima”.

Na sjednici Predsjedištva SDA govorilo se i o migrantskoj krizi, a Izetbegović je kazao da se ne smije dopustiti da migranti dočekaju ledene dane na pločnicima. Poručio je da treba imati korektniji odnos prema ljudima koji bježe od rata, te da je loša poruka to što se pojedine opštine odriču da ustupe kasarne koje se nalaze na njhovim teritorijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad