Zabranjen uvoz više od jedne tone mesnih prerađevina u RS

Vijesti 11. nov 201916:21 > 16:24
Ilustracija

Inspekcija za hranu u Republici Srpskoj (RS), u proteklih mjesec dana, zabranila je uvoz tri pošiljke mesnih prerađevina u količini od više jedne tone, jer je utvrđeno da ne ispunjavaju propisane uslove kvaliteta.

Riječ je o proizvodu “dimljeni pileći deluks file” proizvođača “Mis Globus” Skoplje, kod kojeg je analizama utvrđen manji sadržaj ukupnih proteina od propisanog, te dvije pošiljke “Zimske salame” proizvođača “Pik” Vrbovec, za koje je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove u pogledu rN vrijednosti.

Laboratorijskim analizama ove grupe proizvoda ispituju se parametri kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, kao što su sadržaj ukupnih proteina, ukupni fosfati, dodati fosfati, prisustvo teških metala, sadržaj bjelančevina i slično.

“Navedene pošiljke nisu predstavljale rizik za zdravlje ljudi, ali svojim kvalitetom nisu ispunjavale propisane uslove za prometovanje na tržištu, te je nadležna inspekcija u cilju zaštite prava potrošača i domaćeg tržišta zabranila uvoz spornih proizvoda”, pojašnjavaju iz Inspektorata RS-a.

S obzirom na to da je i u prethodnom periodu, odnosno u toku augusta, zabranjen uvoz još jedne pošiljke “dimljenog pilećeg deluks filea” proizvođača “Mis Globus” Skoplje u količini od 884 kilograma, također zbog smanjenog sadržaja ukupnih proteina, što ukupno čini četiri pošiljke u posljednja dva mjeseca, nadležne inspekcije će, kako se dodaje, zbog identifikovanog rizika pojačati kontrolu mesnih prerađevina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad