Nastavak deportacije ISIL-ovaca iz Turske: Koliko ih se vraća u BiH?

Vijesti 11. nov 201917:29 > 19:13
N1/screenshot

Jedan Amerikanac, Nijemac i Danac, za koje se sumnja da su bivši ratnici tzv. ISIL-a, već su u procesu deportacije iz Turske u zemlje porijekla. Deportacije se nastavljaju i narednih dana. Njemačka je objavila da će primiti svoje. Informacija o deportaciji državljana BiH nema. Ministar sigurnosti Dragan Mektić kaže, to neće moći ići tako kako je Turska zamislila. BiH će preuzeti samo one za koje postoje 100 posto dokazi da su naši državljani. U zatvorima na području Sirije nalazi se 260 Bosanaca i Hercegovaca. 100 muškaraca i 160 žena i djece.

Kako su najavili najviši zvaničnici Turske, od predsjednika Erdogana do ministra unutrašnjih poslova Soylua, proces deportacije je počeo. Rekli su nadležni, vratit ćemo ISILovce u zemlje porijekla po svaku cijenu. Turska neće biti hotel za teroriste.

“Bit će napravljeni i programi za sedam terorista iz Njemačke koji se nalaze u centrima za vraćanje stranaca, a koji će biti deportovani 14. novembra. Uskoro završavamo i procesuiranje dva strana terorista iz Irske koja su uhvaćena u Siriji nakon čega će biti vraćeni u svoju zemlju. U toku je procesuiranje i 11 stranih terorista iz Francuske uhvaćenih u Siriji”, rekao je Ismail Catakli, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Turske.

Otkako je počela turska ofanziva na Siriju, nikakvih informacija o zarobljenim bh. državljanima nema. Čak ni o devetorici koji su trebali biti deportovani upravo 10. oktobra, na dan početka vojnih akcija.

“Tu je između ostalog ovaj kako se zvaše, sad sam zaboravio onaj što je slao poruke, video klipove da će krv ponovo teći BiH, da će biti klanja tamo, biće klanja ovamo, prijetio da će lično zaklati reisa Kavazovića na Baščaršiji, ja sam rekao njega prvog želim da vidim ovdje”, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Riječ je o Amiru Selimoviću. Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Vlado Azinović je u martu ove godine objavio dvije fotografije: Selimović kao aktivni ISILovac, te Selimović, zarobljen, u vidno lošem fizičkom stanju.

Većinu povratnika, aktivnih učesnika borbi, čekaju zatvorske kazne. Nekolicina ranije osuđenih, s odsluženim kaznama, stali su pred kamere CIN-a i govorili o razlozima odlaska.

“Ja ovaj zakon sekularistički ne priznajem i neću ga nikad priznati, u onim stvarima koje se kose sa našim islamom. I nadam se inšallah da će Allah dati neko rješenje Muslimanima da izađu iz ovog sekularističkog sistema i zakona i da sudi ono što je Allah dž.š. naredio, tj. šerijat”, rekao je jedan od njih Ibro Delić iz Gornje Bočinje.

Bosanke i Hercegovke koje su u redove ISILa odlazile iz različitih razloga sa sobom su vodile i do petero maloljetne djece. Sada se nalaze u zarobljeničkim kampovima. U krajnje nehumanim uvjetima. Ako se dokaže da su čistile, prale, kuhale, doprinosile borbama -sudit će im se, kaže Mektić. Reporter Skynewsa posjetio je kamp Al Hol. Sreo je i bh. porodice. U razgovoru s brojnim ženama i djecom ostao je zapanjen stepenom radikalizacije.

“Pobit ćemo vas, tako što ćemo vas zaklati. Izmasakrirat ćemo vas”, kazao je jedan dječak u razgovoru sa reporterom Skynewsa, dok je jedna žena dodala:

“Ja sam iz Islamske države.” Ali odakle ste došli? “Ja sam iz Islamske države.” Jeste li čuli za Al Baghdadija? “Islamska država opstaje. Islamska država opstaje.”

No, zabilježena su i svjedočenja onih koje se kaju i mole za povratak kućama. Kako stvari stoje, to bi se trebalo dogoditi tek kada se pitanja muškaraca koji su bili aktivni učesnici u borbama riješe. Bar kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad