Đaltur za Novi dan: Potrebno je prijaviti cyber zlostavljanje

Vijesti 13. nov 201911:39 > 11:44
N1 BiH

Edukator i vještak te stručnjak u oblasti cyber sigurnosti Vahidin Đaltur gostovao je u Novom danu i predstavio projekat edukacije učenika na području Kantona Sarajevo koji se provodi dvaput sedmično u različitim školama.

“Svaki vid nasilja u svijetu putem interneta je poznat kao cyberbullying, a podrazumijeva vid cyber komunikacije pri čemu se čini šteta pojedincu”, istaknuo je Đaltur koji je naveo da se cyber nasilje događa kada pojedinac ili grupa šalju poruke žrtvi.

Objasnio je kako roditelji često ne znaju što se dešava u sobi djeteta, pogotovo kasno po noći kada igraju igrice i dopisuju se.

“Ono što kroz ovaj program pokušavamo objasniti je da problem ne treba stavljati pod tepih, potrebno je nasilje prijaviti”, kazao je.

Djeca, kako je kazao, često više znaju o socijalnim mrežama što su uvidjeli kroz ovaj program, stoga zlostavljači obavljaju ovakav način nasilja iz sigurnosti svoje kuće.

“Zlostavljana djeca često trpe strašne uvrede i prijetnje te se na kraju ispišu iz škole. Mnogi roditelji me pitaju kako se zaštititi, a jedina ispravna pomoć je da ih uputim na odgovarajuće policijske organe koji se mogu baviti tim slučajem. Policija kasnije proslijeđuje prepiske, videozapise ili fotografije nadležnom tužilaštvu, a ukoliko ima elementa za krivično gonjenje, može se pokrenuti istraga”, istaknuo je.

Današnja generacija sve rješava putem mobitela, te se događa da, kako je objasnio, djeca slikaju svlačionice, postave ih negdje na internet i tu nastaju problemi.

“Imamo situaciju gdje desetak učenika ako se okome na jedno dijete, većina će se prikloniti njima”, naveo je objasnivši kako se svaka osoba različito bori sa stresom.

Kazao je kako nastavnici kažu da znaju za probleme i da dosad nije našao nijednu školu koja nije imala neki vid problema.

Djeci je savjetovao da nipošto ne ulaze u rasprave nego pokažu prvoj starijoj osobi neki dokaz maltretiranja.

“Potrebno je da se sistemski poveže ova aktivnost te da se stvore kontakti, ali i da roditelji razgovorom pokušaju objasniti ovaj vid problema”, zaključio je Đaltur.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad