Majstorović za N1: Krajem novembra stiže snijeg

Vijesti 13. nov 201916:25 > 16:35
N1

Klimatolog Željko Majstorović je za N1 govorio o vremenskim prilikama u regiji, ali i u BiH te o predstojećoj zimi.

Na pitanje kako objašnjava i komentariše nevrijeme u susjednoj Hrvatskoj, Majstorović je kazao:

“Ovih dana, inače, je enormno toplo a tome je uzrok snažno južno strujanje. Ovaj put je bilo intenzivnije, jer nailazi ciklon sa zapada a strujanje sa jugozapada. Hrvatska obala je primila udare vjetra i valove koji su nastali tom prilikom”.

Da li su ove pojave uobičajene u ovo doba godine?

“Nije toliko uobičajeno. Jutros je minimalna jutarnja iznosila 13 stepeni zbog juga koji je danima prisutan, a srednja temperatura novembra je za BiH negdje oko pet stepeni. Činjenica je da će to potrajati, tamo negdje do 20. i možda koji dan iza. Vrlo promjenljivo vrijeme, zahvaljujući jugu. Iza 20. slijedi pad temperatura, a tamo negdje 24. i 25. može biti snijega i u Sarajevu. Ne samo na planinama oko nas, nego i u gradu”, objašnjava Majstorović.

“Visina valova zavisi od dužine puta. Kada je otvoreno more, ima dovoljno dužine da se val formira sa takvom visinom”, dodao je.

Da li se može očekivati nevrijeme u BiH?

“Dolina Neretve je eksponirana tim problemima, jugovini i buri i svemu tome tako da može biti, međutim ovaj front prolazi u toku noći pa će vjetar jenjati”, kaže Majstorović i dodaje:

“Padavine su dobrodošle jer je oktobar bio sušan, bilo je problema sa vodosnabdijevanjem. Južno strujanje traje danima, sada je pojačano i to će se vrijeme nastaviti. Malo kiše, malo sunca, sve do iza 20. novembra”, pojasnio je.

Da li nas očekuje “sibirska zima”, ima li šanse za takvo nešto?

“Za sada nema opasnosti. Zima je inače najteža za prognozu, može biti hladnije. Ekstremi su sve veći jer srednja temperatura na cijeloj planeti raste. To nije brzo, ali je kontinuirano. Prošli oktobar je bio rekordan. Prva dekada ovog mjeseca je enormno topla. Interesantno je da od maja mjeseca na ovamo nismo imali mraza nikako. Temperatura nije padala nikako ispod nule, osim na Bjelašnici što je normalno obzirom na nadmorsku visinu. Srednja temperatura  raste i narodski rečeno “zakuhalo se””, kaže Majstorović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad