Mladi Tuzle pisali Vučiću i Brnabić: Ogradite se od knjige "Tuzlanska kapija"

Vijesti 13. nov 201916:44 > 19:03
TANJUG/Dragan Kujundžić

Mladi Tuzle danas su uputili pismo Aleksandru Vučići i Ana Brnabić da se zvanično ograde od nedavno promovisane knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" autora Ilije Brankovića koja negira počinjeni zločin, te da Bosni i Hercegovini izruče Novaka Đukića koji se nalazi u Srbiji, a osuđen je na 20 godina zatvora za zločin na Kapiji. Brojni Tuzlaci danas su se okupili na Kapiji te poručili Srbiji da ne ismijava više žrtve i ranu Tuzle, ukoliko želi graditi pomirenje i zajedničku budućnost.

Svaka nova spekulacija o dešavanjima na Kapiji, ponovno je ubijanje stradale mladosti, tvrde roditelji.

“Na nas roditelje ovo je djelovalo, ma ne mogu da vam objasnim kako je djelovalo. Ovo nije prva njihova laž. Dosta više laži”, poručuje Zineta Hidanović, majka poginulog Alema Hidanovića.

Tuzlaci kažu da je sramota što stalno ovaj grad mora dokazivati da je žrtva.

“Vidite da pišu nešto što nije bilo, a mi rođeni Tuzlaci znamo šta je bilo”.

“Sve dotle dok fašisti ne siđu s vlasti. Sve dok oni gaje takvu politiku, nama se valja dokazivati”.

“Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji tako nešto rade i tako nešto negiraju”.

“Oni nisu vodili nikakav rat. Nisu nikog granatirali, a primaju boračke penzije. Na stotine hiljada boraca imaju baš iz ovog rata”.

“Rat je završen ali politika kako se vodi prema ovoj BiH, daj Bože da nam bude dobro”.

“Ne ponovilo se nikada nikome. Ovo je sramota što mi moramo dokazivati ovakve stvari”.

Prihvatanje istine i odgovornosti te izručenje Novaka Đukića, jedini je ispravni potez koji Srbija može uraditi, smatraju mladi.

“Ukoliko zaista žele da gradimo dobrosusjedske odnose, da radimo ono što svi trebamo raditi, a to je promocija istine, pravde. Da konačno okrenemo novu stranicu i da živimo svi u skladu sa antifašizmom i drugim pozitivnim idejama”, kaže Adi Selman, Vijeće mladih Grada Tuzle.

Preživjeli tvrde da, dok se plasiraju laži, osporavaju pravosnažne presude, ratni zločinci šetaju Balkanom, a sa one strane Drine licemjerno pruža ruka pomirenja, Tuzla nema više ni memorijalnu sobu posvećenu Kapiji.

“Napravite muzej, uvedite Kapiju u škole i spriječit ćete sve ovakve knjige. Takve knjige će biti isprazne. Dajte ljudima mogućnost da putem školskih intitucija ili memorijalnih, dođu i uvijek mogu pogledati isitnu“, ističe Edin Hurić, UG “25 Maj” Tuzla.

Zineta Hidanović, čiji je sin poginuo sa samo 19 godina, ostaje da živi sa tugom i boli i porukom:

“Srbijo, ne diraj nam naše rane. Naše rane su sa nama, mi se nosimo sa njima.Kako? Mi najbolje znamo”.

Za zločin na Kapiji nisu krivi svi Srbi, zločinac ima ime i prezime kao i oni što ga štite, ne misleći na pomirenje i buduće generacije, poručila je Tuzla.

Oni koji su preživjeli Kapiju kao i roditelji stradale djece, poručuju da njih jednog dana neće biti. Međutim, ukoliko bude muzej i materijalni dokazi da se ovdje desio zločin, istina nikada neće biti zaboravljena. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad