MMF: Šansa razvoja BiH je u IT sektoru

N1

Šansa za brzi razvoj Bosne i Hercegovine je u IT sektoru, turizmu i komunikacijama, procjena je ovo MMF-a koji je objavio posljednji izvještaj za Zapadni Balkan. Izvještaj pokazuje i da država kaska za drugim zemljama kada je u pitanju izvoz usluga.

Radni prostor jedne od najbrže rastućih IT kompanija Bosne i Hercegovine. Iako postoje tek četiri godine zapošljavaju 90 stručnjaka. Sve što proizvedu izvezu na strano tržište. Njihov market je cijeli svijet.

“Pravimo mobilne aplikacije, web aplikacije, pretraživače, sisteme za detekciju bolesti. Najviše djelujemo u domenu finansijske i medicinske tehnologije”, priča Rešad Začina, suosnivač Ministry of programming.

Na jednoj aplikaciji, koja će koristiti za berzanske-finansijske poslove, radi Denis Arapović. Prije dva mjeseca je stigao u ovu kompaniju, i to iz banke. Posao ekonomiste zamjenio je ovim u IT sektorom.

“S obzirom da poznajem biznis logiku iza aplikacija, ali u svakom slučaju u MOP sam došao da se razvijam i stičem nova znanja, tako da sam promijenio industriju kompletnu. Cilj mi je da dalje napredujem”, navodi Arapović, softver tester.

Da prostora za napredak u IT sektoru ima pokazuje i poslednji izvještaj MMF-a. I to ne ličnom, već na nivou države…

“Sve zemlje regiona, izuzev BiH, posljednjih su godina zabilježile porast izvoza usluga. U Srbiji je povećanje izvoza usluga podstaknuto novijim sektorima, kao što su informacione tehnologije i komunikacije, finansijske i poslovne usluge, a koji su direktan rezultat političkih reformi u zemlji”.

“Pomogle bi nam neke vrste olakšica pri otvaranju novih kompanija ili drugačija porezna politika kao što smo i tražili kroz amandman nedavno. Mislim da je jako bitno da se IT stavi kao strateška grana na nivou države”, ističe Začina.

Razvoj IT sektora podstiče zapošljavanje visokokvalifikovane radne snage. Prema posljednjem izvještaju MMF-a koji obuhvata zemlje Zapdnog Balana. Zaposleni u proizvodnji su uglavnom srednjoškolci, zaposleni u kožnoj i tekstilnoj industriji, te proizvodnji hrane.

U BiH u ovom trenutku posluje na stotine kompanija koji se bave ovakvim i sličnim poslovima. Vlasnici poručuju nova radna mjesta čekaju na nove IT stručnjake.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad