Dragišić: Pomažući BiH, svaka zemlja Balkana pomaže i sebi

Vijesti 28. apr 201512:15 > 12:31
N1

Povodom terorističkog čina u Zvorniku iz beogradskog studija se javio profesor Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbjednost u Beogradu. On smatra da sve zemlje Balkana moraju jedna drugog pomagati u borbi protiv svakog oblika terorizma.

Riječ je o terorističkom napadu i o ozbiljnom bezbjednosnom incidentu u BiH i entitetu Republika Srpska. Sve antiterorističke mjere moraju biti usklađene, između FBiH i RS. Važno je da odgovori na teroristički čin budu jedinstveni. Najave koje su stigle iz Srbije da će pomoći u stručnim krugovima se smatraju kao neophodni. Međunarodni, a posebno islamistički terorizam, je veoma razvijen i veoma dobro povezan na Balkanu“, kazao je Dragišić.

Profesor iz Beograda smatra da se vehabistički pokret označava kao najrazvijeniji oblik terorizma na Balkanu te upozorava da se ovakav čin može desiti bilo kojoj balkanskoj državi. “Svaka balkanska država pomažući BiH pomaže sama sebi i čini region stabilnijim“, rekao je za N1.

Istakao je da je važno prevazići podjele i važno je da teroristički akt ne pobudi neke gore i teže stvari koje se mogu dogoditi.

Terorizam i pokušaj terorizam je krivično djelo koje se priprema u tajnosti. Borba protiv terorizma se prebacuje na politički teren, što se zloubpotrebljava. Važno je dobro informisanje o tome šta teroristi rade. Saradnja država u regionu , ali i sa stranim agencijama, pogotovo sa SAD-om su ključni faktor“, rekao je profesor Dragišić.

Za kraj gostovanja istakao je kako nema razloga da se diže panika.

Ljudi ne treba da se plaše, iako postoji mogućnost od novih napada. Ne podlijegati propagandi koja će sigurno biti aktivna ovih dana. Građani treba da vjeruju svojoj državi i da normalno žive svoje živote.”