Omersoftić: Oštećeno oko 6.000 štediša

Vijesti 19. nov 201913:01 > 13:04
N1

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu obavijestio je Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH da je neprihvatljivim proglasio aplikacije štediša "Ljubljanske banke" protiv Slovenije i BiH. Devizne štediše nezadovoljne su ovom odlukom, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša Amila Omersoftić govorila je njihovom problemu naglasivši da je u Sloveniji 40.000.00 KM privatne imovine štediša iz BiH.

“Ovo je odluka Evropskog suda za ljudska prava kojom je sudija pojedinac odlučio da Evropski sud ne može raspravljati o ovome. 2014. godine Evropski sud je donio presudu i naredio Sloveniji da nam vrati novac. U postupku verifikacije Slovenija je za nekih preko 6.000 štediša odbila isplatiti štednju tvrdeći da su novci u BiH. Mi smo trebali tu činjenicu obarati na sudovima u Sloveniji, međutim štediše bi morale angažovati slovenske advokate za šta većina nije imala novaca. Sve njihove tužbe su bile odbijene jer nisu mogli angažovati advokate. Mi u BiH smo konstatovali da su tvrdnje Slovenije netačne, da naš novac nikad nije prebačen na Agenciju za privatizaciju. S tim dokazima smo otišli na Evropski sud, međutim jer nismo imali advokata u Sloveniji Evropski sud za ljudska prava je odlučio da ne može raspravljati”, rekla je Omersoftić.

Kako se dalje boriti, Omersoftić kazala je da ne zna s obzirom na to da su im sva vrata zatvorena:

“Mi definitivno, ove štediše koje nisu mogle angažirati advokata su izgubile pravo kod Evropskog suda. Mi ne možemo našu štednju od BiH tražiti jer je Ustavni sud donio zakon po kom štediše ne mogu naplatiti svoju štednju od BiH jer je štednja u Sloveniji. Mi nemamo nijednog pravnog lijeka da bi naplatili. Vrhovni sud Slovenije je odbio razmatrati reviziju prvostepene presude, a Ustavni sud odbio aplikaciju štediša jer se po našoj žalbi nije oglasio Vrhovni sud. Tako da vam je to jedna zamka. Ne znam kako će se završiti. Vidimo da je Slovenija odlučila da ovim štedišama ne vrati, da zadrži tih 40 miliona KM kod sebe. Mi kao pojedinci smo nemoćni.”

No, država Bosna i Hercegovina bi mogla naći načuin da otvori vrata obespravljenim štedišama.

“BiH da je država koja štiti svoje građane isplatila bi nam štednju i onda tužila Sloveniju jer je novac gore. Mi u to apsolutno sumnjamo, u citavom postupku nismo imali podršku. Čak smo imali smetnje da smo sudskim putem morali tražiti dokaze koje nam je država trebala dati. Svu vlast BiH smo imali protiv sebe u ovom postupku dokazivanja i postupku potraživanja naplatka štednje”, odsječna je Omersoftić dodavši:

“To je pet godina borbe ljudi koji jedva stoje na nogama, imaju svoj novac koji im je Slovenija otela. 40 miliona KM imovine štediša Ljubljanske banke Slovenija je prisvojila.”

Procjena je da je u Sloveniji 40.000.000KM sa kamatama, odnosno 30.000.000 bez kamate novca bh. štediša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad