Vijeće roditelja KS: Poziv odgovornim da zabrani mučenje i okrutno ponižavanje

Vijesti 20. nov 201914:30 > 14:35
N1

Na današnji dan, kada obilježavamo Međunarodni dan djeteta, sa užasom saznajemo da se dehumanizacija djece koja su smještena u institucijama sprovodi svakodnevno, saopćeno je iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

“Ono što vidimo na fotografijama jeste izolacija, fizičko i mehaničko ograničavanje, a saznajemo da su djeca izložena i terapijama neprimjerenima njihovoj dobi”, navode u saopštenju.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo poziva odgovorne da osiguraju slobodu svakog građanina i zabrani mučenje, okrutno, nečovječno i ponižavajuće postupanje prema djeci i odraslima s invaliditetom.

VEZANE VIJESTI

“Država hitno mora poduzeti mjere sprečavanja fizičkog i psihičkog nasilja nad osobama s invaliditetom, posebno onima u insitutucijama. Očekujemo također hitnu uspostavu svih neophodnih usluga kako bi ove osobe mogle živjeti dostojanstveno kao i drugi građani BiH”, saopćeno je.

Takođe, traže hitno sazivanje tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će doneseni zaključci voditi ka hitnom donošenju i spovođenju Strategije za deinstitucionalizaciju, u skladu s preporukama koje je donio UN Komitet za prava osoba s invalidtetom.

“Podsjećamo da je u svojim zaključcima UN Komitet za prava osoba s invaliditetom, povodom Inicijalnog izvještaja Bosne i Hercegovine 2017. godine, upravo upozorio na činjenicu da ‘nema informacija o protokolima koji zabranjuju primjenu prinudnih mjera, uključujući fizičko, mehaničko i hemijsko ograničavanje, prekomjernu antipsihotičku terapiju i produženu izolaciju odraslih i djece sa psiho-socijalnim i/ili intelektualnim poteškoćama’. Prema Komitetu protiv mučenja (CAT/C/BIH/CO/2-5, stav 8), država članica nije osigurala sveobuhvatan, sistematičan i dobro usklađen pristup za postupanje u predmetima žrtava mučenja i civilnih žrtava“, navedeno je u saopćenju Vijeća roditelja KS

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

%MCEPASTEBIN%