"Razlikuje se u toliko što nije ANP, nego što je Program reformi"

Vijesti 20. nov 201916:59 > 20:26
AFP

To više nije ANP, nego je Program reformi. Isto kao što bi to bilo u prvoj varijanti, dokument se šalje u sjedište NATO-a. Dan nakon potvrđivanja novog Vijeća ministara. Tako glasi najnoviji politički dogovor. No, nejasnoća ima mnogo. Jedna od njih je šta sadrži usvojeni Program reformi, te hoće li to zadovoljiti Alijansu u dovojnoj mjeri da aktivira MAP za Bosnu i Hercegovinu. Također se analizira, ko je gubitnik, a ko dobitnik iznenadnog političkog dogovora.

Program reformi čuva se u tajnosti, ali, kako saznajemo, sadrži pet oblasti kao i raniji prijedlog ANP-a: politika, ekonomija, obrana, sigurnost, vladavina prava. Iz Ureda Željka Komšića bez dodatnih pojašnjenja, uz kratku poruku:

“To je deblokada NATO puta Bosne i Hercegovine”.

A koja je onda razlika između ANP-a i tek usvojenog dokumenta?

“Razlikuje se u toliko što nije ANP, nego što je Program reformi”, kazala je Ana Trišić Babić, savjetnica Milorada Dodika.

Kompromisni dokument bi trebao biti poslan u sjedište NATO-a dan nakon što Parlament potvrdi Zorana Tegeltiju za predsjedatelja i nove ministre u Vijeću ministara. Program reformi biće proslijeđen posredstvom Misije BiH pri Alijansi, što bi značilo da bi između Predsjedništva i NATO-a, trebao preći još jednu stepenicu, a to je Ministarstvo vanjskih poslova. Igor Crnadak nam je u telefonskom razgovoru rekao da očekuje da će to učiniti novi ministar, jer, kako ističe, “znaju da ja to neću poslati”. I neće, kaže Ana Trišić Babić.

“Sistem je zamišljen da samo ako dođe do imenovanja Tegeltije i tima ministara, i ako budu imenovani u Parlamentu, i samo ako se to desi, ovaj dokument će biti upućen NATO-u, da se vidi hoće li ga NATO uopšte privatiti”, istakla je savjetnica Milorada Dodika.

Znači li slanje Programa reformi u NATO i aktivaciju MAP-a, nedoumica je prefesora Envera Kazaza.

“Put BiH prema NATO-u vraćenje na one staze koje je zahtijevao Dodik. Praktično su Džaferović i Komšić dali ključ u ruke institucijama Republike Srpske. Jer, očigledno je da je potrebna nova odluka Predsjedništva BiH o članstvu u NATO. To je kompromis na štetu interesa BiH”, zaključio je Kazaz.

Ipak, u SDA kažu da bi prvi test novoustanovljenog povjerenja moglo biti usvajanje budžeta za iduću godinu.

“Koji bi trebao da predvidi troškove koji podrazumijevaju implementaciju ovog Programa reformi, kako je nazvan već taj dokument”, kazao je Šemsudin Mehmedović, SDA.

Više detalja ima Boris Brezo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad