Trenutak obnove državnosti ili 'samo' istorijski događaj?

Vijesti 21. nov 201916:39 > 19:29
N1

Prijem u povodu 25. novembra u Predsjedništvu ove godine poklapa se sa 21. novembrom, danom koji je u Republici Srpskoj praznik drugim povodom. I jedan i drugi datum su važni za našu zemlju, kazali su sugovornici N1.

“25.11. je nešto što se vrijedi i treba obilježavati, jer smo sa tim datumom započeli izgradnju moderne državnosti Bosne i Hercegovine”, rekao je Mirko Pejanović, nekadašnji član Predsjedništva RBiH.

A to se dogodilo 1943. u Mrkonjić Gradu, gdje je usvojena Rezolucija ZAVNOBIH-a. Uz dva ključna zaključka: Bosna i Hercegovina kao posebna i ravnopravna sa drugima u “novoj” Jugoslaviji; i “Bosna i Hercegovna nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska”, stoji u Rezoluciji.

Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a za jedne je trenutak obnove državnosti, za druge tek važan historijski događaj. Kako BiH nema Zakon o praznicima, dva entiteta imaju dva različita dana za proslavu. Međutim, Pejanović podsjetio je da stari zakon još važi:

“Ovaj zakon koji je donesen, on je donesen u Skupštini prije DMS, u Skupštini BiH. A po dejtonskom Ustavu, svi zakoni koji su doneseni mogu važiti dok ne budu doneseni novi zakoni u novoj strukturi BiH.”

25. i 21. novembar ne moraju isključivati jedan drugog, istaknuo je Adil Kulenović:

“25. novembar 1943. bio je samo jedna faza u razvoju državnosti BiH. Tih faza smo imali više, posljednja je i ova dejtonska. Ja sam uvjeren da se države ne mogu tako lako rušiti i da one imaju svoj razvoj.”

Razvoj koji je usporen zbog nepostojanja zajedničke vizije zemlje. Ogleda se to i u prijemima u državnom Predsjedništvu, kojima, u pravilu, prisustvuju dva od tri člana. Tako je bilo i prošle godine, kada je Milorad Dodik 20. novembra organizirao prijem u Istočnom Sarajevu, povodom inauguracije, a 25. se nije pridružio kolegama Džaferoviću i Komšiću. Ipak, pisao je pismo Donaldu Trumpu, da mu odgovori na upućenu čestitiku povodom Dana državnosti.

“Dobio sam danas od predsjednika SAD čestitku u kojoj mi čestita Dan državnosti BiH. Napisao sam mu da to nije moj Dan državnosti i da Srbi i Republika Srpska nisu pristali na to”, rekao je tada Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Postoji li i danas država kakva ja zamišljena nekada davno u Mrkonjić Gradu, i dalje ostaje provokativno pitanje. Delegati ZAVNOBIH-a nisu imali dilemu, baš kao ni članovi počasnog Predsjedništva tog Vijeća, maršal Sovjetskog saveza Staljin i tadašnji britanski premijer Winston Churchil.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad