Poruka sa protesta građana: "Hoćete li i nas vezati"

Vijesti 22. nov 201912:48 > 12:55
N1

Građani se i danas okupljaju ispred zgrade Vlade FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo dešavanjima u Zavodu Pazarić. Saobraćaj je blokiran, a građani su donijeli transparente sa porukama za nadležne.

Jedan od roditelja djeteta s posebnim potrebama, koje ide u Vladimir Nazor, obratio se prisutnima te rekao kako ni juče ni danas nije niko došao iz tog centra.

“Šestu godinu nemamo direktora centra Vladimir Nazor. I gore stvari se dešavaju po ovim centrima. Kad progovorite, onda vam izbace dijete iz škole. Imam dokumentaciju u kojoj piše da moje dijete može ići i na fakultet, a ja sam ovih dana tražio da ga ne izabce iz škole. Šta sa njim kad navrši 21 godinu – Pazarić ili grob. Imam 61 godinu i mogu umrijeti kad god. Moja supruga morala je napustiti posao jer su joj rekli da dijete neće moći ići u školu. Radila je u firmi pola radnog vremena, ali ni to nije mogla. Trebate znati da 80 posto djece sa posebnim potrebama su rastavljeni roditelji i djeca završavaju kod majki koje nemaju primanja. Na izborima trebamo ovakve proteste praviti i ne birati ovakvu vlast”, poručio je otac djeteta sa posebnim potrebama na protestu.

Jedna od poruka na transparentu okupljenih građana je posebno privukao pažnju, a na kojem stoji napis: “Hoćete li i nas vezati”.

Podsjetimo, pritisak javnosti na nadležne da se riješi pitanje u Zavodu u Pazariću je uslijedilo nakon što je na pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Sabina Ćudić objavila zastrašujuće fotografije na kojima su prikazana djeca zavezana za radijatore i namještaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad