Vodenica kod Rogatice uveliko radi

Vijesti 23. nov 201909:35 > 09:37
N1

Nakon odlaska u penziju, Drago Sorak iz Rogatice odlučio je da u Guždeljima sa bratom Dajom, uz podršku porodice i opštine, pokrene vodenicu na rijeci Raketnici, dugoj 23 kilometra.

Vodenica uveliko radi, budući da pojedini domaćini već donose i po 500 kilograma žita, a osnovni cilj je da se sačuva porodična tradicija kao značajni svjedok prošlih vremena.

U vrijeme dostupnosti različitih materijala, porodica Sorak se trudi da zadrži autentičnost vodenice – voda se drvenim badnjevima usmjerava ka vodeničkom točku, koji je sada od metala, dok se nekada pravio od bukovog drveta.

Snaga vode tako pokreće vodenički kamen, drveno čeketalo, koš i sanduk. Sam objekat izgrađen je od drveta i kamena, a u njemu je opremljena prostorija za boravak i noćenje.

Drago i Dajo su vodenički točak povezali sa automobilskim generatorom za proizvodnju struje, što je dovoljno za unutrašnje osvjetljenje.

Oni planiraju ugradnju agregata, koji bi mogao da osvjetljava prostor oko vodenice i pomogne izgradnju ribnjaka. Vodenice su nekada predstavljale značajan dio života za stanovnike Rogatice i njenih sela, ali i susjednih opština.

Osim osnovne namjene da melju žito, u njima se okupljalo, dogovaralo, pjevalo i pilo, a ova vodenica podsjeća na stara vremena. Napretkom tehnologije, vodenice su pale u zaborav, ali se u rogatičkom kraju odnedavno sve promjenilo – ponovo se čuje vodenički točak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad