"Sine, vezaše te užetom od žice. Boli li te sine, vide li se modrice?"

N1

Grupa građana u Sarajevu i danas je tražila da se riješi pitanje u Javnoj ustanovi Pazarić nakon objavljenih šokantnih snimaka i fotografija zlostavljanja djece u ovoj javnoj ustanovi. Malobrojni okupljeni građani tražili su smjene, formiranje komisije koja će riješiti pitanje Ustanova koje treba da se brinu za djecu sa poteškoćama u razvoju. Istovremeno, u sve se uključuje i Tužilaštvo Kantona Sarajevo koje treba da utvrdi šta se dešava u ovoj javnoj ustanovi.

“Sine, vezaše te užetom od žice. Boli li te sine, vide li se modrice? Sine, tebe boli jako znam, ali za njih su to sitnice.”

Još jedan protest podrške roditeljima i djeci koja borave u Javnoj ustanovi Pazarić sa porukama građanima Sarajeva da ne šute, jer im se sve dešava ispred vrata. Traže i danas da se procesuiraju odgovorni, pod hitno poboljša život djece u javnim ustanovama koje rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju, kako se ne bi više susretali sa snimcima i fotografijama koje su šokirale javnost u BiH.

“Ukoliko budemo istrajni možemo doći do toga. Naravno, trebaju nam stručni ljudi koji će pomoći da rješimo ovu situaciju. Tako da pozivam sve socijologe, defektologe i ostale koji mogu da pomognu, jer mi smo samo građani koji želimo pomoći našoj djeci”, kaže Rijad Arslanović, jedan od demonstranata.

“U školama, u svakoj mjesnoj zajednici postoji prostor, dovoljan, koji može biti iskorišten za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama, a u školama postoje pedagozi, a u nekim i psiholozi. To bi automatski bila adekvatna pomoć djeci za dnevni boravak. Ovo je prijedlog za hitno rješenje ove situacije, za pomoć djeci i njihovim roditeljima”, poručila je Zinaida Šemić Jelačić, prosvjetna radnica u penziji.

Da li Vas je stid, pitaju građani Sarajeva Vladu FBiH. Smatraju da su imali uvida u ono što se dešavalo u Pazariću. Ipak, juče u Vladi tvrdi da nisu bili dovoljno informisani o stanju u JU Pazarić.

“Sve informacije koje se ovih dana daju u javnosti treba temeljito preispitati i utvrditi da li su i gdje su zatajile nadležne službe i prema tome preduzeti određene mjere. Konkretno, to treba da preispitaju i Centar za socijalni rad i Federalna i Kantonalna upravna inspekcija i MUP, kao i pravosudne institucije”, ocijenio je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne skrbi FBiH.

Da Pazarić postaje interesantan, pokazalo je i jučerašnje prisustvo finansijske inspekcije u ovoj ustanovi, ali i policije i Tužilaštva Kantona Sarajevo koje je oformilo predmet.

“Odmah po saznanju iz medija o dešavanjima u Zavodu Pazarić Tužilaštvo Kantona Sarajevo je hitno otvorilo predmet i formiralo Tužilački tim koji će raditi na utvrđivanje relevantnih činjenica”, izjavio je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS. Tokom uviđajnih radnji izuzeta je sva potrebna dokumentacija i dokazi koji će biti korišteni u daljem toku postupka.

Nove poruke građana Sarajeva koji su još jednom protestvovali zbog dešavanja u JU Pazarić i ponovljeni zahtjevi da se pod hitno formira Komisija koja će biti sastavljena od roditelja, stručnog osoblja, zdravstvenih radnika, ali i predstavnika vlasti, kako bi situacija u JU Pazarić bila bolja.

No, građani idu ka tome da se nadležni pobrinu i za ostale ustanove. Spomenka Stanišić je majka dječaka koji je išao u školu Vladimir Nazor, u kojoj su boravila djeca ometena u razoju. U nju više ne ide, od 1. septembra

“Direktor je rekao samo, pošto imaju više od 21 godine, ne mogu ići u školu. Oni su u školu išli u radionicu tri sata, od 8-11. I sada su na ulici. Mi smo štrajkovali, išli smo ministrici, prime nas, ali ništa. Možete samo izaći i to je to”, kazala je Stanišić.

Redžep Salić je još uvijek aktuelni direktor JU Pazarić, Vlada je zatražila njegovu smjenu. Da li je Salić najodgovorniji u Pazariću ili klupko treba odmotati godinama unazad, zadatak je istražnih organa. Tek, građani najavljuju da će do srijede organizovati sastanak sa roditeljima i stručnim osobama, kako bi se počeli rješavati problemi u JU koje rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad