Špirić: Apsurd koji oslikava stanje u BiH

Vijesti 28. nov 201910:09 > 10:14
N1

Zamjenik predjsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić pozdravio je postignuti kompromis u vezi sa formiranjem vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i naglasio da će danas biti predložene liste s imenima članova komisija ovog Doma kako bi se završile potrebne parlamentarne procedure.

Špirić je, istovremeno, pozvao članove Savjeta ministara da zaborave staru koaliciju i “kadrovsku željoteku”.

Špirić, koji je i potpredjednik SNSD-a, rekao je da ne treba kvariti atmosferu kompromisa i započeti proces imenovanja novog Savjeta ministara tako što će odlazeći ministri donositi odluke koje bi trebalo da donese nova vlast.

“Tragično je kako se ponašaju odlazeći ministri iz Republike Srpske u svojim nastojanjima da ocrne dogovor koji je postignut među strankama koje će formirati vlast na novu BiH. Svi bi trebalo da budu svjesni da ulazimo u godinu punu izazova i da je ključno da se formira nova vlast, a ne da se uhljebi kadar ovih što odlaze”, naglasio je Špirić.

On je istakao da novi Savjet ministara na čelu sa Zoranom Tegeltijom treba da trasira svoj put, a ne da im oni koji nisu završili svoj posao ostavljaju zadatke na sjednicama zakazanim uoči imenovanja novog saziva.

“Sjednice Savjeta ministara bile su na ivici zakona, a naredna zakazana za utorak je apsurd koji odslikava stanje u BiH. Na sceni je odsustvo svake realnosti i političke zrelosti ljudi koji o migrantskoj krizi raspravljaju nekoliko dana pred odlazak i nude mjere koje nisu ponudili četiri godine tokom svog mandata”, rekao je Špirić.

On je poručio da se treba okrenuti reformama i otkočiti procese koji su zaustavili evropski put BiH, ali i narušili unutrašnje odnose i povjerenje među narodima koje treba postepeno vraćati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad