Kozar: BiH ide putem NATO-a i ona će ući u taj savez kad-tad

Vijesti 29. nov 201909:07 > 09:17
N1

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar i kolumnista lista Politika Aleksandar Apostolovski govorili su o uticaju Rusije na Balkanu i BiH, nakon objavljenog izvještaja američkog ministarstva odbrane o ruskom uticaju u Evropi i na Balkanu.

Gostujući u emisiji Novi dan, Apostolovski je komentarisao navod iz izvještaja koji kaže da je Srbija najranjiviija teritorija za ruski uticaj na Zapadnom Balkanu, te da se ruskim djelovanje u BiH želi spriječiti integracija zemlje u NATO.

“Interesantno mi je kako nije primećen kineski uticaj. U Kragujevcu je juče dogovorena još jedna velika kineska investicija, a u Smederevu je održana prva antiteroristička vježba specijalnih jedicina policije Srbije i Kine. Zašto spominjem Kinu umjesto Rusije, zato što se sve dramatično promenilo od kada je na vlast došla Srpska napredna stranka”, kazao je.

Prema riječima Kozara, Pentagon veoma pažljivo prati šta se dešava u svijetu, kao i odnose između nacionalnih stranaka u BiH – SNSD, HDZ i SDA.

“Između tih stranaka stalno su neke varnice, daju šlagvort za konflikte koji ne vode BiH naprijed, nego drže BiH na odstojanju od progresivnih ciljeva”, kazao je.

Dodao je da je Apostolovski izbjegao odgovor na pitanje o ruskom uticaju.

“Ogroman je ruski uticaj u Srbiji, kroz naoružavanje Vojske Srbije, kroz humanitarne centre, kroz niz aktivnosti koji odvajaju Srbiju od partnerstva za mir. Srbija je proklamovala vojnu neutralnost, a tek će je u februaru ozvaničiti. To je vojna neutrlanost koja je vrlo čudna. Kako će se Srbija predstavljati kao neutralna zemlja kad se naoružava do zuba i ona je prijetnja svim susjedima. Kineski uticaj je više ekonomski”, istakao je Kozar.

Upitan da li je lider SNSD-a Milorad Dodik ruski čovjek, Apostolovski je kazao da ga on radije naziva “američkim detetom iz Evrope”.

“Došao je kao američki čovek, ali njegov entuzijazam je splašnjavao kad su međunarodni predstavnici počeli smanjivati prava i ovlaštenja RS-a”, kazao je.

S druge strane, Kozar smatra da je Dodik ruski čovjek.

“Ima jako puno susreta sa Putinom i ostalim dužnosnicima Ruske Federacije, a skoro je svakodnevno u Sarajevu sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim. Očito je da se Dodik potpuno okrenuo Rusiji”, kazao je Kozar.

Govoreći o Programu reformi BiH, Kozar tvrdi da je to skoro identični dokument kao i Godišnj nacionalni program.

“Ima još neke Dodikove dodatke, da to ne znači prijem u NATO. I ne znači. Da bi bila primljena, mora se provesti referendum na cijeloj BiH da građani odluče. BiH ide putem NATO-a i ona će ući u taj savez kad-tad”, istakao je.

Što se tiče Srbije, Apostolovski smatra da je Srbija atipični kandidat za NATO.

“Nemoguće je u Beogradu sklepati vladu koja bi mogla da ubedi svoje birače da uđu u NATO”, pojasnio je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad