Žena se porodila ispred Hitne pomoći u Sarajevu

Vijesti 03. dec 201914:08 > 14:12
Anadolija

Prava drama odvijala se jučer poslijepodne oko 17.30 sati ispred zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Sve je počelo kada je nekoliko građana pozvalo Hitnu pomoć i objasnilo kako suprug automobilom vozi suprugu koja je dobila trudove prema njihovoj zgradi.

“Naš ljekarski tim bio je spreman odmah krenuti im ususret i to je predloženo, ali je rečeno da se ne polazi, nego da ljekari spremni čekaju ispred zgrade, što je i učinjeno. Nedugo zatim automobil je stigao, čovjek je istrčao i mašući rukama pozvao u pomoć”, govori na početku razgovora za Faktor.ba dr. Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Ljekari su, kaže Zalihić, odmah utrčali u automobil i u njemu zatekli nevjerovatan prizor – ženu kako drži bebu, koja je rođena minutu-dvije prije nego što je automobil stigao do zgrade Hitne pomoći.

“Ljekari su odmah pristupili zbrinjavanju bebe i majke. Presjekli su pupčanu vrpcu i kontrolisali sve vitalne parametre koji su bili uredni i kod majke i tek rođenog dječaka. Dobro je što porodilja nije previše krvarila. Nakon toga majka i beba prevezeni su u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a informacije koje u ovom trenutku imamo su da su beba i majka u odličnom stanju”, naglašava Zalihić.

U Hitnoj pomoći su nam kazali kako su kasnije saznali da se majka, kojoj je ovo treće dijete, sama porodila dok je otac vozio automobil prema zgradi Hitne pomoći.

“Svako vozilo Hitne pomoći ima najnoviji tzv. ‘ginekološki set’ upravo za ovakve slučajeve. Imamo celofan u koji odmah zamotamo bebu, čija je funkcija da spriječi gubitak tjelesne tečnosti i temperature, što je i u ovom slučaju napravljeno”, kaže Zalihić.

Direktor Hitne pomoći navodi kako ovo nije prvi ovakav slučaj sa kojim su se susreli njihovi ljekarski timovi.

“U sklopu edukacije, koju prolaze ljekarski timovi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, i ona je u slučaju poroda, tako da smo mi u svakom trenutku spremni odgovoriti na takvu situaciju. Do sada smo u nekoliko navrata imali slučaj da se žena porodi u našem automobilu. Sjećam se da smo prošle godine u ljeto imali sličan slučaj kada se žena počela porađati samo što je ušla u kola Hitne pomoći. I tada je sve prošlo u najboljem redu. Mislim da nema nijednog člana naših ljekarskih timova da se u svom radnom vijeku nije susreo sa ovakvim i sličnim situacijama. Nema ljepšeg trenutka i za nas kada se sve na kraju završi sretno kao što je to bilo i jučer”, kazao je Zalihić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad