PDP: Takva ekonomska politika znači gotovo 3.000 KM manje u džepu građana

Vijesti 04. dec 201910:06 > 10:22
N1

Iz PDP-a reagovali su na moguće povećanje PDV-a kazavši kako je njihov stav da porezi i takse treba da budu što niži. Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša kazao je da bi ta njihova ekonomska politika značila godišnje bar 2616KM više u džepu.

„Najavljeno povećanje stope PDV-a prouzrokovalo bi poskupljenje goriva, usluga, ali i namirnica i osnovnih potrepština svakog domaćinstva. Osnovna osobina PDV-a jeste da ga na kraju plaća krajnji kupac, što znači da će njime najviše biti pogođeni sami građani“, rekao je Grmuša.

On je istakao da je matematika jasna:

“Trenutno od 100 KM goriva koje uspemo u rezervoar država kroz različite namete (akcize, PDV) uzima 48 KM. Mi se zalažemo za fiskalnu reformu nakon koje će država od 100 KM goriva koje točimo u rezervoar zbirno kroz sve namete uzeti ne više od 30 KM. Čovjeku koji godišnje sipa 1.200 KM goriva, nakon ove fiskalne reforme ostalo bi godišnje 216 KM“, rekao je Grmuša.

Dodao je da kroz dvije konkretne mjere fiskalne politike (smanjenje poreza i doprinosa na plate i smanjenje akciza na gorivo), te sprečavanjem povećanja stope PDV-a, čovjeku u Republici Srpskoj koji trenutno zarađuje 1.000 KM neto mjesečno i troši godišnje 1.200 KM goriva, na godišnjem nivou ostalo bi u džepu 2.616 KM.

„Dakle, konkretna razlika između ove dvije ekonomske politike je na ovom jednostavnom primjeru veoma jasna: prva ekonomska politika znači 2.616 KM više u džepu i za tu ekonomsku politiku se zalaže PDP. Druga ekonomska politika znači gotovo 3.000 KM manje u džepu”, kazao je on.

Istaknuo je nadu da će se odustati od loše ekonomske politike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad