Sattler: Dobili smo potvrde da će iduće godine biti održani izbori u Mostaru

Vijesti 05. dec 201917:00 > 17:31
N1

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, dao je intervju za N1 u kojem je govorio o aktuelnim temama.

Govoreći o stanju vladavine prava i pravosuđa u BiH, Sattler je kazao je prije desetak dana održana konvencija na temu pravosuđa.

“Prisustvovalo je oko 400 ljudi iz raznih sfera pravosuđa. civilnog društva, akademske zajednice i svi rukovodeći u pravosuđu, od glavne tužiteljice, predsjednika VSTV-a, itd. Čuli smo jako puno frustracija i bijesa. Učesnici su podijelili neka svoja iskustva sa pravosuđem i neki generalni zaključak je da pravosuđe treba mijenjati. To prvestveno žele građani ove zemlje. Za Evropsku uniju ovo je jedno fundamentalno i ključno pitanje i narednih godina želimo na tome defintivno da radimo. Ja ne bih da dajem neka prevelika obećanja, ali ono što imamo danas je rezultat jednog pravosuđa koje je gubilo na kvaliteti”, kazao je.

Dotakao se i izvještaja Reinharda Priebea o pitanjima vladavine prava u BiH, koji će biti predstavljen ovih dana, kazavši da je Priebe poznat po svojoj savjesnoti.

“Ja nisam imao priliku da vidim sve detalje, tako da ne znam šta je tačno sadržano u izvještaju. Ali imajući u vidu da smo sarađivali u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, mogu sigurno potvrditi da će on biti vrlo precizan u svom izvještaju i izaći sa vrlo jasnim preporukama vašim vlastima da provedu promjene”, kazao je.

Sattler je govorio o realizaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, te izdvojio izbore u Mostaru.

“Ima stvari na kojima se može raditi. Mostar je i najskorija presuda koju bi ja ocijenio ne samo adekvatnom, nego i blagovremenom. Naredna godina nam je prilika da se zaista zatvori ovo sramotno poglavlje, sramotna situacija, jer 12 godina nemate lokalne izbore u Mostaru. Mostar je jedini grad u Evropi pod takvim okolnostima, tako da je cijeli ovaj predmet došao u pravi trenutak. Imali smo upravo sastanak sa Čovićem i Izetbegovićem, od kojih smo dobili potvrde da će naredne godine biti održani izbori u Mostaru. Mi ćemo ih držati za riječ”, istakao je.

Pogledajte snimak intervjua.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad