Lukač o bh. državljanima u Siriji: Od njih ništa ne možemo da očekujemo dobro

Vijesti 06. dec 201913:52 > 14:09
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dobilo je sva imena bh. državljana koji bi ovih dana trebalo da budu deportovani iz Sirije - potvrdio je danas entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Oni, kako je naveo, koji su učestvovalu u terorističkim aktivnostima bit će uhapšeni odmah po dolasku u BiH.

“Što se tiče ljudi koji su bili pripadnici terorističkih organizacija, a u ovom trenutku operišemo podatakom od devet imena koji predstavljaju svojevrsnu opasnost i za BiH, oni moraju biti stavljeni pod kontrolu, uhapšeni i procesuirani za sve što su uradili u Siriji, Iraku ili nekoj drugoj zemlji”, rekao je Lukač novinarima u Banjoj Luci.

Nada se da će sud i tužilaštvo, koji su vodili te procese, odrediti adekvatne mjere prema njima.

“Oni moraju da budu predmet kontrole svih bezbjednosnih institucija u BiH, kako bi ih držali pod kontrolom, jer od njih ne možemo da očekujemo ništa dobro… “, utvrdio je Lukač.

Po ranijim najavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, u Sarajevo će tokom vikenda stići više od 24 osobe, među kojima je i devet državljana BiH, boraca takozvane Islamske države, za kojima je prije toga raspisana centralna međunarodna potjernica i bit će predati Tužilaštvu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad