Mještani Blažuja o premještanju migranata: Plašimo se, blokiraćemo ulicu

Vijesti 07. dec 201914:51 > 14:57
N1

Jedna od lokacija na kojoj bi migranti trebalo da budu smješteni je i kasarna Blažuj kod Sarajeva. Građani Mjesne zajednice Blažuj održali su sinoć sastanak tim povodom sa načelnikom Općine Ilidža. Poručili kako im odgovara da tu bude jedan dio migranata, ali ne i 2.000. Naglašavaju - blokiraćemo ulicu koja vodi do kasarne.

“Mi apelujemo ispred Mjesne zajednice Blažuj da se o tome malo razmisli. Mi jednostavno nećemo to, nas to ne interesuje. Ako to može riješiti čitava Bosna, neka to riješi čitava Bosna. Ako će to rješavati Blažuj i Hadžići onda stvarno veliki problem imamo”, kazao je jedan mještanin.

Stvarni problem je strah od migranata kaže nam jedna mještanka Blažuja:

“Naravno da se plašim, 2.000 nepoznatih muškaraca dolazi ovdje. Ja živim sama, oni su od moje kuće 100 metara. Naravno da mi nije svejedno.”

“To nisu izbjeglice kakve izbjeglice treba da budu, to su mladi momci, spremni na sve”, dodaje muškarac.

Upravo iz straha su i najavili blokadu ulice kojom vozila sa migrantima moraju proći da bi došli do kasarne Blažuj.

“Drugi građani će da izvedu blokadu puta, jesam i ja za to. Plašimo se, kuća mi je ovdje sama, dijete u školi, ja radim, žena radi. Mi ne smijemo preko dana ostaviti ni kuće kako treba”, rekao je ovaj porodični čovjek.

A osim što mještani ne žele migrante u svom mjestu, ni migranti ne žele u Blažuj.

Nakon što je u Ministarstvu bezbjednosti donesena odluka o premještanju migranata iz Vučjaka u kasarnu kod Sarajeva, migranti poručili da ih iz Unsko-sanskog kantona mogu odvesti samo silom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad