Zvizdić i Cavusoglu o integraciji BiH u NATO

Vijesti 30. apr 201515:09 > 15:11
VM BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara (VM) BiH Denis Zvizdić sastao se danas sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Zvizdić je informirao Cavusoglua o aktuelnim političkim dešavanjima i upoznao ga sa prioritetima rada Vijeća ministara BiH, ističući da su to evropske integracije, ekonomski razvoj i vladavina prava. On je rekao da je pred Bosnom i Hercegovinom pozitivno razdoblje i da su u toku pripreme za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zahvalio se i na kontinuiranoj podršci koju Republika Turska pruža Bosni i Hercegovini na putu ka integracijama u Evropsku uniju i NATO, saopšteno je iz VM-a BiH.

pročitajte još

Cavusoglu je čestitao Zvizdiću i svim članovima Vijeća ministara na imenovanju i poželio im puno uspjeha u radu. Izrazio je tugu i bol zbog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku i uputio saučešće. Naglasio je da Turska snažno podržava evropski put Bosne i Hercegovine i da će nastaviti pružati podršku u procesu integracija u NATO. Istaknuo je važnost skorog preuzimanja predsjedavanjem Vijećem Evrope i najavio svoj dolazak  na ceremoniju u Bruxelles.

Zvizdić je također naglasio da je ekonomski razvoj BiH nulti prioritet i da će naredni period biti posvećen tom segmentu, te da će BiH uskoro dobiti i svoj nacionalni program ekonomskih reformi. Ukazao je i na pogodnosti investiranja u sektore energetike, transportne infrastrukture, poljoprivrede, turizma,obrazovanja i prehrane. Rekao je i da bi u cilju povećanja broja turskih turista bilo opravdano uspostaviti avionsku liniju Sarajevo – Ankara.

Sastanku je prisustvovao i Cihad Erginaj, ambasador Republike Turske u BiH.