''Kamo sreće da je smog jedini smrad u kojem se gušimo''

Vijesti 10. dec 201907:23 > 07:44
N1

Aktuelne događaje ovoga jutra komentarisali smo sa gostima - u Banjaluci je Slobodan Popadić, pomoćnik odgovornog urednika lista Euroblic, a u sarajevskom studiju je aktivista Darjan Bilić, iz Alternativnog Vijeća ministara.

Gosti N1 pričali su o događajima koji su posljednjih sedmica u fokusu pažnje javnosti. Popadić je, govoreći o zagađenom zraku u mnogim bh. gradovima, kazao da to nije jedini smrad u kojem se gušimo.

”Kamo sreće da je smog jedini smrad u kojem se gušimo”, kazao je on i nastavio komentarišući novi saziv Vijeća ministara.

‘Problem je ne samo što se rasporede na vrijeme već je problem način na koji se ta družina sastavlja. Tamo se unapred zna kojem entitetu pripada koliko ministara, pa se zadovolji nacionalna i stranačka pripadnost. Pa ako šta ostane, onda se zadovoljava stručni kriterij. Nije ni čudo što je percepcija građana o Bosni i Hercegovini, o njenim institucijama i budžetu, takva kakva jeste”, ispričao je Popadić za N1.

Bilić je dodao da situacija u BiH nije dobra i da građani ove zemlje žive ”na nekoj svojoj planeti”.

‘Pitajte obične ljude van Sarajeva, Banjaluke i Mostara kada su zadnj put bili na moru, na odmoru. Situacija na terenu demantuje ljude koji su u Vijeću ministara. Ponašaju se kao da smo Belgija ili Holandija. Mi na Vijeće ministara čekamo preko godinu dana i mi za godinu dana nismo izgubili samo godinu dana. Mi smo bukvalno kao neki ljudi koji imaju svoju planetu i baš nas briga šta se dešsva s globalnim zagrijavanjem, promjenom klime. Ponašamo se kao da je sve oko nas med i mlijeko. Totalno je nebulozno da načelnik bilo koje općine u Bosni i Hercegovini vozi auto od 100.000 maraka, a oni to rade”, rekao je Bilić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad