Migranti stigli ispred kasarne u Blažuju (VIDEO)

Vijesti 11. dec 201910:15 > 10:22
N1

U kasarnu Blažuj jutros je stiglo oko 300 migranata koji su bili smješteni u neuslovnom kampu Vučjak kod Bihaća.

Kako je javio reporter N1 Slaviša Starčević, ovo je jedan dio migranata iz Vučjaka, dok je drugi dio smješten u kamp Ušivak kod Hadžića.

Iako se govorilo da neće doći u kasarnu u Blažuj prije nego bude sve osposobljeno, ipak su smješteni i boraviće u toj kasarni. Očekuje se da će i drugi dio migranata iz Vučjaka biti prebačeni u Blažuj nakon što budu završeni svi radovi. Tako su kazali i iz IOM-a te najavili završetak radova za nekoliko sedmica u toj kasarni.

“Imat ćemo ovu kasarnu u Blažuju za neke tri ili četiri sedmice, s obzirom da je Ministarstvo sigurnosti dobilo ovu lokaciju tek dvije sedmice ranije. Kasarna mora se obezbijedi. Bilo bi bolje da smo je dobili u junu ili juli, imali bismo više vremena, ali sada imamo konkretno rješenje koje će omogućiti građanima Bihaća da se rastereti situacija”, rekao je ranije šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert.

Inače, kamp Vučjak je danas prazan i očekuje se dolazak bagera koji će poravnati teren nakon što šatori budu uklonjeni te urađena dezinfekcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad