Pavić: Nema govora da promijenimo odluku, organi stranke su odlučili

Vijesti 12. dec 201920:52 > 20:54
N1

Demokratski narodni savez (DNS) napustit će dio funkcionera koji sebe vide u nekom biznisu preko funkcija u stranci, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Marko Pavić, predsjednik DNS-a, i najavio drugi krug provjetravanja stranke.

“Ostavili smo vrata i prozore širom otvorene. Mislim da će sami izići koji su zaostali prošli put, koji su mislili nešto ušićariti kroz DNS”, rekao je Pavić.

Na upit kojim kriterijima su se vodili u DNS-u kad su u Predsjedništvu stranke odlučili da njihov kandidat za Savjet ministara BiH bude Draško Aćimović, Pavić je kazao da su bila dva kriterijuma.

“Jedan je da bude iz reda ostalih, a drugi da je poznavalac resora. Nisu tu samo u pitanju izbjeglice. Težište je na ljudskim pravima, a ljudska prava su jedna od najtežih oblasti u BiH, na šta je međunarodna zajednica fokusirana. Zato na tom mjestu mora biti čovjek koji poznaje unutrašnje prilike, a što je još važnije – koji poznaje funkcionisanje međunarodnih standarda u toj oblasti. Time smo se rukovodili da to bude on, izuzev što smo i taj element zadovoljili da bude nestranačka ličnost”, poručio je Pavić.

Kako je kazao, Aćimovića znaju odranije.

“On je došao s istim ovima što se sada bune. To je bilo prije šest-sedam godina. S njima je došao. Bio je dio ekipe na čelu s Adamom Šukalom. Nije on nepoznato ime u DNS-u”.

Na upit  ko su “ti oni” koji se bune, Pavić je odgovorio da se to vidi kroz novine.

“Ko se buni, ko plaća oglase. Ko zove. Istražite. To sigurno nije DNS. DNS je svoje stavove zauzeo u Kolegijumu i Predsjedništvu. Organi su jednoglasno odlučili”.

Kako je kazao, odluka o Aćimoviću kao kandidatu na sjednici Predsjedništva DNS-a je jednoglasno prihvaćena.

“U Kolegijumu je bila diskusija, na kraju smo usaglasili da ide jednoglasan prijedlog. Ne mogu shvatiti da ljudi nakon Predsjedništva, pod ne znam čijim uticajem, na koji način dižu halabuku preko nekih portala. Neka bude sram tih portala, tih koji objavljuju da se vijesti mogu kupiti. Ja im poručujem da istaknu cjenovnik”.

Na upit da li će podleći pritiscima da promijene odluku u vezi s Aćimovićem, Pavić je poručio:

“Nema govora da promijenimo odluku, organi stranke su odlučili. Niko nije osporio znanje, stručnost, način donošenja odluke. Čak ima i pritisaka da se neke druge odluke donesu koje nisu organi usvojili. Čak i postavljaju rokove. A ovo što su organi usvojili se osporava. To su neki apsurdi, ja to ne razumijem”.