CIN-ova novinarka otkrila: Kako i na šta političari troše novac građana

Vijesti 19. dec 201910:00 > 10:04
N1

O tome kako političari troše javni novac, zakonskoj i moralnoj odgovornosti zbog rasipnosti te primjerima takve rasipnosti govorila je novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Selma Učanbarlić za N1.

“Suština tog problema i svih drugih kada je u pitanju trošenje novca je nepostojanje zakonske regulative. Uvijek se vratimo na početak, da oni koji treba da zabrane takvu potrošnju su oni koji troše taj novac. Takav slučaj je i sa bijelim hljebom i budžetskim rezervama. Sve dok ne budemo imali jasne zakone kako će se trošiti novac, ko će kontrolisati to i dok ne budemo imali kazne za to, možemo samo da konstatujemo i ukazujemo na to”, objasnila je Selma Učanbarlić, poentirajući time da se u BiH uvijek dođe do toga da oni koji zloupotrebljavaju sistem su oni koji treba da isprave nepravilnosti i sami sebe sankcionišu.

Moralna odgovornost, kao ni svijest društva da sankcionišu one koji zloupotrebljavaju položaj, prema njenim riječima, ne postoji:

“Godinama imamo ljude koji obavljaju funkcije, a presuđivani su za zloupotrebe položaja. Birači biraju te ljude. Nemamo razvijenu svijest ni kod građanstva, ni kod političara da se neko stidi zbog činjenice da je osuđen. Društvo smo u kom se negiraju pravosnažne presude, ne sprovode presude Ustavnog suda i Suda za ljudska prava. Ne mislim da trebamo polagati velike nade u to. Možemo insistirati na tome da se poboljšaju zakonska rješenja, da se zabrani na primjer napredovanje u funkciji.”

Iz robnih rezervi političari su u prethodnih pet godina potrošili 840.000KM na, prema istraživanju CIN-a, politička udruženja, izbor za miss, večere i slično. Kako je moguće takvo nešto, objasnila nam je CIN-ova novinarka Selma Učanbarlić:

“Troše novce koji su predviđeni da se troše onda kada se dese nepredviđene situacije: poplave, klizišta, zemljotresi. Za to budžet mora imati fond koji treba da služi u te svrhe. Opet dolazimo do toga da zakoni koji uređuju oblast te potrošnje su šturi. Jednim dijelom tog novca raspolaže vlada, a drugim djelom raspolažu sami članovi Predsjedništva, predsjedavajući Vijeća ministara i njegovi zamjenici. Imamo te pojedince koji sami odlučuju kome će dati novac. To bukvalno funkcioniše na način da možete poslati molbu i tražiti novac. On sam odlučuje da li će dati novac ili ne. Kriterij ili ne postoji ili su uopšteni. Ukoliko želite da finansirate izbor za miss, takmičenje u pečenju jagnjadi, da podržite nastup Zvezdi granda – to sve može da prođe i da se finansira iz sredstava budžetske rezerve.”

Jedan od najvidljivijih primjera je Vjekoslav Bevanda, HDZ-ov ministar u Savjetu ministara BiH.

“Mi smo pronašli da ministar finasija Vjekoslav Bevanda je jedan od funkcionera koji sam donosi tu odluku. Za dvije godine taj novac je mahom davao svojim stranačkim kolegama koji rukovode udruženjima i institucijama. Dio tog novca je odlazio na određene stranačke aktivnosti. On ima pravo da potroši 60.000KM godišnje, to je manji iznos novca u odnosu na Vlade koje takođe donose odluku”, navela je Učanbarlić.

Istaknula je i da nisu u pitanju samo pojedinci, nego i vlada koja kolektivno troši novac u stranačke svrhe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad