Fra Ivan Šarčević za N1: Neki su profitirali na svom hrvatstvu

Vijesti 20. dec 201915:33 > 23. dec 2019 20:55
N1

U novom izdanju emisije “Izvan okvira” govorio je ugledni bosanski franjevac, teolog i publicista Ivan Šarčević, koji je u bosanskohercegovačkom društvu poznat po svom mirovnom angažmanu, ali i oštroumnoj kritici preovladavajućeg nacionalizma i “bliskosti” religijskih predstavnika sa političkim strukturama. Fra Ivan Šarčević je govorio o stanju u društvu, ali i nadolazećem najradosnijem kršćanskom blagdanu, Božiću.

Ivan Šarčević, koji inače predaje na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, kaže kako je nužno početi razvijati kulturu polemike i rasprave o pitanjima bitnim za čovjeka.

“Ako je toliko vjernika u ovoj zemlji, zar je moguće da se ovako isključujemo? Čak u hijerarhiji naših zajednica propagira se licemjeran odnos, sa oltara i iz džamija. Ovdje je institucionalizirana mržnja i isključivost, a normalizirano je nepodnošenje drugog. Potrebna nam je zdrava polemika, a ne individualna psovanja, bezočni napadi na ljude čija vjera ih košta u životu. I to se čini iz vlastitih zajednica”, kaže fra Šarčević koji smatra da su nacionalizam i patriotizam pojmovi koji često imaju posve isto značenje, te da se nacionalizam nerijetko upravo prikriva pod patriotskim krilaticama.

“Ako je nešto suprotno kršćanstvu, to je nacionalizam. Ti pokušaju da se to ublaži da je to patriotizam, to je varka. Nacionalizam je jedna vrsta opsjednuća, a o opsjednuću govori i Evanđelje. (…) Tko god maše s nacionalizmom, patriotizmom i sakriva se iza naroda – tu nešto nije uredu. Nemate nijednog Isusovog govora u Evanđelju da se kaže – narod to hoće, to je volja naroda. Pa sjetimo se Karadžićevog govora u skupštini, koji je rekao – ovo nije moja volja, ja izražavam volju srpskog naroda. To je zastrašujuća manipulacija”, navodi bosanski franjevac Ivan Šarčević te dodaje da kada god se neko kritički odnosi prema nacionalizmu, “onda kritičara prema nama – pa i meni – kažu da narod nije za nas”.

Kapitalizam i nacionalizam izrabljuju

“Ali narod nije bio ni za Isusa. Narod je Isusa ismijavao, govorio mu je da siđe s križa. Nacionalizam je protivan vjeri jer je protivan Bogu. Nacionalizam je antibožanska ideja. A s nacionalistima kad čovjek razgovara, on ne razgovara sa originalom, već sa čovjekom fraza – nemate posla sa osobom, već sa kolektivom. On nešto brani. A to je lažno. Ovi političari koji to vode, oni su manjstori u tome. Uz nacionalizam – kapitalizam je često jača ideologija jer za novac učini čovjeka nacionalistom. Inače, kapitalizam i nacionalizam su ideologije sposobne da mutiraju i izrabljuju ljude”, objašnjava fra Ivan Šarčević u emisiji “Izvan okvira” N1 televizije te na pitanje kako se osjeća kada dobija kritike na svoj račun za izdaju naroda, odgovara:

“Nije mi svejedno, a ne bih želio biti mučenik. Ja pripadam ovom narodu, to je moja kultura, ja sam dio tog naroda. Ali ne mogu ni patiti nad tim. Trebalo bi ići po krovovima vikati da je ogromno licemjerje u mojoj zajednici, da je ogromna sprega sa vlašću”, objašnjava Šarčević. On kaže kako mu nije lako čuti govori o izdajnicima i o dajidžama, kako pojedini hrvatski intelektualci smatraju bosanske franjevce, ističući da oni samo traže razlog za sukobe, a da on kao javna osobaa I bosanski franjevac nikada nije imao novčanu korist od svog društvenog angažmana.

“Nije svejedno čuti govor o izdajnicima i dajidžama od onih koji su se sada makli sa scene. Oni samo traže sukobe. Ja osim malo časti nikad nisam imao novčanu satisfakciju od mog bavljenja, a oni su po Zagrebu profitirali na svom hrvatstvu. Do vrhova su došli. To je katastrofa za jedan narod, za moralnost i za naše društvo”, kaže fra Ivan.

Uoči Božića:

“Po mom mišljenju, za Božić je važna Božija inicijativa prilaska čovjeku. Bog prilazi čovjeku na tako radikalan način da ga je moguće zanijekati – u ljudskom tijelu. Ne osuđujući konzumerizam koji je u dnu ljudska čežnja za srećom, Isusovo rođenje govori da nije bitno da li si se rodio u Herodovoj palači ili hacijendama ovih političara, da li pripadaš staležu neobegovata ili novog razvijajućeg establišmenta bogataša. Isusovo rođenje kaže – rođenje nije staleško, to ne znači da si čovjek. U suradnji s Bogom ti postaješ osobnost”, kaže fra Ivan Šarčević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad