Mitrović o sinoćnjim dešavanjima u NSRS: To je lična stvar gospodina Lukača

Vijesti 24. dec 201916:20 > 16:26
N1

Vojin Mitrović, novi ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, za N1 je govorio o starom Savjetu ministara, planovima ministarstva koje će on da vodi, dokumentu Program reformi BiH, te je komentarisao atmosferu sa jučerašnje Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

“Velika nervoza je prije svega u opoziciji, to moramo shvatiti i prihvatiti da jednostavno opozicija koja je izgubila vlast na nivou BiH traži razloge i želi opravdati svoj izlazak iz Savjeta ministara i izvršiti napad i pokazati kako taj Program reformi u suštini predstavlja ANP”, rekao je Mitrović dodavši da su se poslanici u Skupštini ponašali neprimjereno:

“Početak same sjednice je bio u nekakvoj naelektrisanoj atmosferi, prije svega od strane opozicije, koja je htjela upravo zbog jučerašnjih dešavanja i formiranja Savjeta ministara da medijski prikaže da je usvajanje Programa reformi pogrešno i da to vodi Republiku Srpsku u NATO. Veliku odgovornost za naelektrisanu atmosferu nosi i sam predsjednik Skupštine koji je, od početka, ne primjenjujući Poslovnik o radu dozvolio da se onakve stvari dešavaju.”

Rekao je kako je opozicija prouzrokovala “kasnija dešavanja od strane predstavnika vlasti u RS”, na šta je voditelj Boris Brezo upitao treba li se ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izviniti poslaniku kojeg je napao:

“To je lična stvar gospodina Lukača. Dobro ga poznajem, to je čovjek koji je u ratu dosta proživio, ranjavan više puta. Vjerovatno je to jedan od razloga njegove onakve sinoćne reakcije. Ipak, ponašanje poslanika je bilo neprimjereno.”

Tvrdi da Program reformi BiH nije ANP:

“Program reformi nije ANP. Nisam imao u rukama taj dokument. Mogu odgovorno reći iz saznanja člana Predsjedništva i predsjednice Željke Cvijanović da to ne predstavlja ANP.”

Sa slanjem Programa u Brisel se požurilo, obzirom na to da je poslan prije roka.

“Mislim da je prekršen taj dogovor. Dogovor je bio da se po formiranju Savjeta ministara pošalje Program reformi u NATO. Osnovni problem je što je sazvana NSRS koja je trebala biti upoznata sa sadržajem prije nego što ode taj dokument. Mislim da je to prije svega politika drugog člana Predsjedništva da se pošalje prije dogovorenog roka, mislim da nije uredu, ali desilo se tako kako se desilo.”

Mitrović je ocijenio da u prethodne četiri godine Savjet ministara nije uradio mnogo posla:

“Jedan od generalno problema koji se javljaju vezano za vlast na nivou BiH je problem koji se javlja upravo zbog toga da ako su različite političke opcije na entitetskom nivou u odnosu na nivo vlasti u BiH dolazi do problema. Mi smo u RS imali blokadu od Savjeta ministara vezano za MMF i finansiranje budžeta RS i Federacije jer je tadašnji Savjet ministara na sve moguće načine pokušao blokirati sredstva iz inostranstva. Bio je to težak period.”

Ciljevi ministarstva koje će voditi u predstojećem mandatu su uglavnom završavanje započetog:

“Mi imamo više nekakvih ključnih zadataka. To je prije svega da koridor Vc povežemo sa autoputom E70, da povežemo istok i zapad. Zatim, izgradnja i puštanje u promet mosta, odnosno graničnog prelaza u Bratuncu, izgradnja mostova. To su stvari koje moraju imati prioritet. Zbog blokada dovelo se do toga da ti projekti stoje.”

Na pitanje zašto se ništa ne radi po pitanju izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, Mitrović je rekao da je Republika Srpska pri kraju sa planskim radnjama:

“Sljedeće pitanje je pitanje autoputeva i brze ceste. Svjedok sam da Srbija radi svoj dio autoputa, mi ćemo uraditi isto tako. Jedan od priroteta je da RS uz pomoć mog resornog ministarstva uradi sve preduslove da se počne to graditi. Srbija je počela, Republika Srpska uveliko radi po pitanju planske dokumentacije.”

Još uvijek, Mitrović nema saznanja o tome koliko bh. neba zapravo kontrolišemo, ali je istaknuo da je kontrolisanje cijelog neba takođe prioritet.

Govoreći o privatnoj imovini od 4.000.000 kazao je:

“Ja ne vidim da je to neki veliki novac, odnosno neka velika imovina da je u pitanju. Ja sam čovjek koji se od ‘92 bavi privatnim biznisom. Radio sam 27 godina privatno, bio jedan od najvećih uvoznika u RS i BiH nafte i naftnih derivata, napravio preko 700 miliona prometa, uplatio preko 300 miliona u budžet RS. Moja dobit je 50 miliona, a vidite kolika je moja imovina.”

Mitrović vjeruje da je dobro što dolazi iz realnog sektora, te da je njegov zamjenik Nedžad Branković “čovjek sa širokim iskustvom”, takođe iz realnog sektora, te smatra da će se odlično slagati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad