Osigurano 14.162.533 KM za zapošljavanje nezaposlenih osoba u KS

Vijesti 24. dec 201920:54 > 20:55
N1

Sredstva za realizaciju devet programa mjera za podsticaj zapošljavanja Kantona Sarajevo za 2019. godinu u iznosu od 14.162.533 KM obezbjeđena su rebalansom budžeta Javne ustanove Službe za zapošljavanje.

Tim povodom Nermin Pećanac, direktor Službe za zapošljavanje i Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS su pojasnili o čemu se radi.

“Mnoge stvari koje smo do sada uradili nisu bile slučajne. Tu prije svega mislim na sporazume koje smo potpisali s institucijama, na aktivnosti realizirane s resornim ministarstvom, kantonalnom Vladom, radnim grupama i verifikovanim grupama za kvalifikaciju i prekvalifikaciju”, istakao je direktor Pećanac.

Naglasio je i kako je njihov budžet za aktivne mjere zapošljavanja prije rebalansa iznosio tri miliona, a sada 14 miliona KM. Ova sredstva su, prema riječima Pećanca, postojala u službi, ali su iz određenih razloga bila neaktivna.

“Zahvaljujući resornom ministarstvu, Vladi i zastupnicima u Skupštini KS dobili smo ovaj novac. Sada za njihovu realizaciju treba pronaći poslodavce”, poručio je direktor Pećanac.

Radi se o devet podsticajnih mjera za zapošljavanje putem: programa sufinansiranja za šehidske porodice i porodice poginulih branilaca u visini od 3.460.000 KM za 350 osoba, programa sufinansiranja zapošljavanja pripravnika sa VSS i VŠS u visini od 1.440.000 KM za 150 pripravnika, programa sufinansiranja samozapošljavanja vrijednom 2.695.600 KM za 293 osobe, programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u visini od 341.933 KM za najmanje 113 osoba te programa osposobljavanja učitelja za rad u predškolskim ustanovama u visini od 36.000 KM za 18 osoba.

Također, tu su i program sufinansiranja zapošljavanja “50+” za koji je namijenjeno 2.304.000 KM za 240 osoba, program sufinansiranja zapošljavanja medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvene ustanove u visini od 504.000 KM za 35 osoba, program javnih radova PLUS – u visini od 529.800 KM za dodatnih 300 osoba, te “Posao za sve“ za koji je namijenjeno 2.851.200 KM za novih 297 osoba.

Ovim programima biće obuhvaćeno 1.796 osoba s evidencije nezaposlenih. Ono što je značajno jeste da javni pozivi ostaju otvoreni do utroška sredstava, a odobravanje aplikacija vršiće se prema vremenu i redoslijedu zanimanja na protokol Službe za zapošljavanje KS. Svi programi objavljeni su na web stranici Službe za zapošljavanje KS.

Povećani su i iznosi mjesečne refundacije u odnosu na ranije programe u visini od 800 KM za isplatu plaće i zakonom propisanih poreza i doprinosa, na vremenski period od 12 mjeseci.

Do sada je realizirano sedam programa po ranijim javnim pozivima kojima je obuhvaćeno 1.046 osoba, a sa svim provedenim programima biće zaposleno 2.842 osobe s evidencije nezaposlenih.

“Najveći problem do sada su nam bila ‘zaleđena’ sredstva te smo godinama imali milione KM za rješevanje nezaposlenosti, ali nisu korištena. I to uglavnom zbog loše propisanih procedura, ali i zbog administrativno-političkih kočnica. Nažalost, i ovi programi su stajali mjesecima, čak i godinama, te bivali vraćani sa sjednica Vlade, ko zna zbog čega. Ovaj put Vlada Kantona Sarajevo je odlučila da ne interveniše, nego da otkoči programe i posao prepusti struci”, poručio je Garibija.

Naglasio je kako su uspjeli da osiguraju da sva sredstva postanu aktivna, i da se radi o jednom od najvećih programa za podsticaj zapošljavanja koji je ikada realiziran u Kantonu Sarajevo, čija je vrijednost 17.279.253 KM.

“Upravo smo zbog te činjenice razgovarali sa stručnjacima da vidimo zbog čega novac ostaje, a šta je to što poslodavcima treba. U interesu nam je bilo da programe usmjerimo na mlade, kao i na teško zapošljive kategorije. Pozivam sve naše poslodavce i nezaposlene osobe da se prijave na ove programe”, zaključio je Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad