Sarajevo: U katedrali “Srca Isusova“ održana Božićna ponoćka

Vijesti 25. dec 201906:57 > 07:02
Anadolija

Katolički vjernici na svetoj misi ponoćki, u katedrali “Srca Isusova“ u Sarajevu, sinoć su obilježili dolazak Božića, jednog od najsvetijih praznika.

Božićna misa u glavnom gradu BiH okupila je veliki broj vjernika, koji su došli da s radošću i u zajedništvu proslave dolazak praznika Isusovog rođenja.

Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je pozdravio vjernike i zaželio da svima “ova noć bude draga i sveta“.

U propovjedi, koja je uslijedila nakon mise, Puljić je kazao da je zanimljivo da se Isusu Hrist rodio po noći, a ne po danu.

“Zapravo, možemo reći da nije samo onaj prvi Božić bio tako otajstven da Isus dolazi po mraku, donoseći svjetlo. I danas čovjek proživljava tolike tamne dane. I danas su mnogi obavijeni mrakom neslobode radi rata, pa moraju bježati. I danas su mnogi obavijeni mrakom, jer nemaju ljudskih prava. I danas su mnogi obavijeni mrakom, jer je pogažen ljudski život. I danas su mnogi obavijeni mrakom, jer nemaju smisla života. Mi ove noći o tome razmišljamo, u našem vremenskom razdobolju na svoj način ovo je najduža noć. I od danas počinju se na neki način noći skraćivati, a dani produživati. Ima tu i simbolike, Isus je došao da nam donese svjetlo u mrak, da, zapravo, čovjek otkrije smisao života“, istakao je Puljić.

Nadbiskup vrhbosanski je kazao da je Božić ono što vjernici dožive u svom srcu, susret s Bogom, koji je ljubav.

“Tu je izvor radosti jer čovjek, zapravo, u ovoj noći prepoznaje svoje dostojanstvo. Grijeh je uništio njegovo dostojanstvo, a zapravo Isus je došao da vrati čovjeku dostojanstvo. Dostojanstvo djeteta Božijega, i to zapravo je izvor radosti, jer čovjek prepoznaje da nije odbačen, da nije pogažen, da nije zaboravljen, čovjek prepoznaje: Bog me ljubi“, rekao je Puljić.

U prepunoj sarajevskoj katedrali kardinal Puljić je poručio da je Bog donio ljubav i s njom vlada, a da svi drugi moćnici vladaju strahom. Prisjetio se i ratnih vremena, kada je susretao ljude pune mržnje da bi, da ne vjeruje da đavo postoji, sigurno povjerovao.

“Zato želimo da u ovoj noći doživimo radost Božije ljubavi. U tom vam duhu i čestitam. I tu čestitku želim da ponesete svima svojim ukućanima. A oni koji nisu katolici, kršćani koji slave po julijanskom kalendaru uskoro će isto otajstvo slaviti, a onima koji ne vjeruju želim da zajedno s nama se raduju, jer uvijek je lijepo živjeti s ljudima koji zrače plemenito. Uvijek je lijepo živjeti s ljudima, koji ne nose zlobu, nego ljubav. Zato želim da svi naši susjedi, koji nisu katolici, dožive ljepotu života upravo kroz to da mi nosimo Božiju ljubav, zračimo Božijom ljubavlju”, poručio je, između ostalog, Puljić.

Misa ponoćka najavljuje dolazak Božića, koji se obilježava kao dan rođenja Isusa Hrista. Širom regiona vjernici, koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, u srijedu u jutarnjim satima prisustvovaće božićnim misama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija