Problem Bosne i Hercegovine sa oba susjeda

Vijesti 01. jan 202017:20 > 17:21
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Godinu iza nas obilježila je migrantska kriza, koja je upravo bila jedna od tema oko koje su Bosna i Hercegovina i Hrvatska redovno sporile. Dok su migranti svjedočili o brutalnim postupanjima hrvatske policije. Država Hrvatska je negirala. Nije to jedini problem ove dvije države.

Polovinom 2019. krenula je gradnja Pelješkog mosta koju su osporavali najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine.

Pleković: “Nižetić kad će ovo biti gotovo?”

Nižetić: “Uskladu s ugovorima napravićemo sve da zadovoljimo naručitelja i građan RH.”

Pleković: “Znači brzo. Dobro.”

Sve samo ne dobri odnosi nisu bili ni kada je u pitanju odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Šarović: “Susjedna zemlja Hrvatska, koju poštujemo, nije uvažila nijedan od zahtjeva BiH proteklih godine.”

Neizručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj i sutkinje Lejle Fazlagić BiH dovele su do tumačenja sporazuma o izručenju između dvije države. Ovako analitičar Blagoje Grahovac opisuje odnos Hrvatske prema BiH.

“Ja u svojim knjigama iznosim tezu da ustašizacija, NDH-zacija, tuđmanizacija, HDZ-zacija i danas grabarizacija su fašizacija Hrvatske u kontinuitetu. Iz takve politike nema iskrenog odnosa prema susjedu”.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović spominjala je često Bosnu i Hercegovinu u svojim istupima protekle godine. Ali se nije sastajala sa članovima Predsjedništva BiH niti sa visokim zvaničnicima države izuzev HDZ-a BiH, pozivajući na izmjene Izbornog zakona.

S druge strane sastanak Predsjedništva BiH sa Aleksandrom Vučićem, doduše na trilaterali uz Erdogana, obećavao je poboljšanje odnosa.

Vučič: “Taj put od Požege do Višegrada izuzetno je značajan za nas”.

Džaferović: “Potrebna je intenzivnija saradnja”.

Međutim Deklaracija SDA natjerala je političke predstavnike na sastanak kod Vučiča. Tamo se obratio Milorad Dodik koji je cijele godine Vučićev redovan gost.

“Od Srbije smo tražili da nam pomogne u situaciji kada nam je to potrebno. Da nam pomogne sa stanovišta osposobljvanja naših bezbednosnih jedninica”, kazao je tad Dodik.

Srbija je krajem godine odgovorila Strategijom ministarstva odbrane kojom entitet Republika Srpska proglašava nacionalnim prioritetom.

“Nema mane Vučićevoj zvanično saopštenoj politici prema BiH. Ali treba čitati i ono što kaže Dačić, Vulin, Lazanski, Marko Đurić i ostali iz prve linije Vučičeve vlasti”, pojašnjava Blagoje Grahovac, geopolitički analitičar .

Problem Bosne i Hercegovine sa oba susjeda je i nepotpisivanje Ugovora o granici sa Srbijom i neratifikacije sa Hrvatskom. Ipak samiti na Jahorini i EBRD forum u Sarajevu donijeli su koliko toliko razgovora, ali samo srbijanskih zvaničnika sa bh. dužnosnicima. Stručnjak za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić ovako vidi odnose susjeda prema BiH…

“Jednostavno Hrvatska i Srbija nikada nisu prestale sa politikama nepriznavanja Bosne i Hercegovine niti njenog suvereniteta ni teritorijalnog integriteta. Niti njenih granica. Tako da incidenti koje smo imali u prošloj godini su zapravo vezani za nastojanja i Hrvatske i Srbije da te granice ugroze”.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zvanično su posjetili Sloveniju, to je bila jedna od rijetkih zajedničkih posjeta nekoj državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad