Mostarci koje smo anketirali uvjereni u pobjedu Kolinde Grabar Kitarović

N1

U odnosu na prvi, aktivnosti u drugom krugu predsjedničkih izbora, podigli su se na veći nivo. Ništa se ne prepušta slučaju. Da je svaki glas važan dokazuju navodi o organizovanom prevozu birača iz udaljenih mjesta autobusima do birališta, od strane HDZ-a. Važnosti glasova iz BiH, svjesna je Kolinda Grabar Kitarović, koja je odmah nakon prvog kruga izbora posjetila Orašje, a velik dio obraćanja građanima u Imotskom posvetila je šaljući poruke hrvatskim građanima u Bosni i Hercegovini.

“Izbor metoda političkog marketinga i obrade birača je raznolik, razuđen, ona se u jednom dijelu opredijelila na jedan vrlo jeftini populizam koji je u određenim trenucima išao na štetu BiH, pogotovo sa nekim njenim gafovima, izjavama koje ne odgovaraju istini, posebno izjave u Izraelu itd. Tako da mislim da je taj jeftini populizam biračko tijelo prepoznalo”, mišljenja je izborni stručnjak i član CIK-a BiH Suad Arnautović.

Podsjetimo, u prvom krugu u kojem je biračko pravo u BiH ostvarilo 24.646 birača, najveći broj glasova odnijela je upravo Kolinda Grabar Kitarović osvojivši 66,61 posto glasova. Odmah iza nje, najvise glasova osvojio je Miroslav Škoro koji nije prosao u drugi krug. Pitanje je kome će se prikloniti Škorini glasači?

“Siguran sam da ćemo glasače gospodina Škore moći da podijelimo u tri kategorije. To su oni koji će glasati svojom ideološkom linijom, recimo desnom, oni koji se neće odazvati na izbore. Mada je Škoro izbjegao da uradi ono što rade jaki trećeplasirani, da pozove birače da ne glasaju, on je jedan prilično nekonvencionalni postupak primijenio i pozvao ih je da izađu i faktički ponište listiće tako što će dopisati broj tri”, objašnjava analitičar Milan Sitarski.

Građani Mostara uvjereni da će na čelu Hrvatske ostati predsjednica:

“Na izbore ću izaći i očekujem pobjedu Kolinde.”

“Ja mislim da će Kolinda dobiti.”

“Neće se ništa promijeniti, Kolinda opet pobjeđuje.”

“Ne izlazim, nemam nikakva očekivanja, non stop se isto ponavlja.”

Očekivanja su da će u drugom krugu glasati veći broj građana, iako je u prvom krugu izlazak bio znatno veći u odnosu na prethodne izbore. Tome je, vjeruje se, doprinijelo otvaranje konzulata u Livnu i Vitezu, zbog čega je glasanje dostupnije hrvatskim državljanima koji žive u tim mjestima.

A većih promjena u broju registrovanih birača u BiH u odnosu na prvi krug nema.

“U principu, svi oni koji su se za prvi krug registrirali, automatski su se i za drugi krug registrirali, tako da nema većih promjena. Izlaznost je u prvom krugu bila relativno dobra, nadamo se da će u drugom krugu biti isto tako, možda čak i malo veća”, rekla je Jadranka Modrić iz generalnog konzulata RH.

Ponovo će hrvatski državljani u BiH moći glasati na 44 biračka mjesta, od kojih je najveći broj, njih 19, smješteno u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad