"Zamjeraju izbor Komšića, a građani druge države Hrvatskoj biraju predstavnike"

Vijesti 04. jan 202010:08 > 10:08
N1

Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, gostujući u Novom danu na N1 govorio je o odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Govoreći o prvom predsjedavanju Hrvatske Evropskom unijom, Pejić je kazao da treba čestitali našim susjedima jer je to značajna uloga u evropskim tokovima.

“Vidjet ćemo, Hrvatska ima sada šansu da pokaže svoj prijateljski odnos prema BiH, a vrijeme će pokazati”, naveo je Pejić.

“Smjenjivali su se proteklih godina, imali smo i desnu i lijevu političku opciju u Hrvatskoj, međutim, nisu se značajno mijenjali odnosi prema BiH. Nažalost, dominanta politička opcija u BiH i njeni predstavnici informirali su u proteklim godinama predstavnike Republike Hrvatske o političkim zbivanjima u našoj državi i zbog toga imamo takav odnos i nepoznavanje političkih prilika i povijesti BiH”.

Kako je kazao, “politički predstavnici Republike Hrvatske trebali bi se više informirati o BiH, o odnosima unutar ove države, o povijesti i suverenitetu, i prihvatiti činjenicu da je BiH neovisna i suverena država u kojoj žive konstitutivni narodi i ostali građani te da hrvatski narod nije privilegiran i da je to konstitutivni narod u BiH koji ima svoju domovinu”.

“Ovo nije nikakava druga domovina Hrvata u BiH niti su Hrvati u BiH dijaspora Hrvatske, nego su narod koji živi u BiH i jedina domovina je BIH”.

Govoreći o Državnom uredu za pomoć Hrvatima u BIH, Pejić kaže da bi se i tu trebala promijeniti politika.

“Do sada je taj ured isključivo podržavao manifestacije i organizacije koje su bliske dominantnoj političkoj opciji u BiH. Mora se voditi briga o Hrvatima u cjelini, a s druge strane ne smiju se zaobilaziti institucije BiH. Mora biti komunikacija između države BiH i države Hrvatske, ne možete komunicirati samo sa predstavnicima jednog naroda i nazivati ih nositeljima evropskih vrijednosti. Zar su samo Hrvati u BiH nositelji? Nisu, nositelji evropskih vrijednosti trebaju biti svi građani BiH. Zvaničnici Hrvatske ne mogu zaobilaziti Sarajevo kao glavni grad. Imali smo slučajeva da dođu u BiH, a ne dođu u Sarajevo, ne susretnu se sa predstavnicima države Bosne i Hercegovine, legalnim predstavnicima. Tu se mora iz temelja promijeniti odnos prema BiH. Na taj način se i potiče ta etnonacionalna podjela u BiH”, poručio je Pejić.

Poručio je da je “očito da je službena politika RH pod snažnim utjecajem dominantne političke opcije”.

“Moraju započeti komunikaciju i sa drugim organizacijama Hrvata u BiH, koji drugačije misle. Prošle godine smo imali lijep primjer gospodina Vlahe Orepića, saborskog zastupnika, koji je došao u Sarajevo da se informira. Razgovarao je sa predstavnicima Hrvatskog narodnog vijeća, susreo se i sa gospodinom Komšićem, da se pokuša riješiti pitanje Pelješkog mosta, da se spuste tenzije. Ne može se samo komunicirati sa predstavnicima HNS-a i što oni kažu postavljati to kao sveto pravilo”, naveo je.

Rekao je da Hrvatska mora shvatiti dobrosusjedske odnose između dvije države i historijsku upućenost između Hrvatske i BiH.

“Nešto se mora promijeniti u službenoj politici koja ne smije podražvati samo jednu interesnu skupinu, čak ne i jednu stranku, već interesnu skupinu unutar dominantne političke stranke u BiH”.

Govoreći o drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, i činjenici da Hrvati u BiH dominantno glasaju za HDZ-ove predstavnike, Pejić je, između ostalog, kazao:

“Politički predstavnici Hrvata u BiH zamjeraju gospodinu Komšiću i stalnog govore da su ga izabrali predstavnici drugog naroda, a sad možemo postaviti moralno pitanje, ko to bira građanima Hrvatske političke predstavnike, građani druge države”, kazao je Pejić.