Američki biodizel preko BiH bez taksi završio na evropskom tržištu?

Vijesti 05. jan 202013:56 > 14:08
N1

Deset inspektora Evropske službe za suzbijanje prevara krajem 2019. godine boravilo je u Bosni i Hercegovini, zbog sumnje da je naša zemlja poslužila kao zaustavna stanica američkom biodizelu, koji je tako bez plaćanja taksi završio na evropskom tržištu. Priču je objavio poslovni portal Capital, a za N1 u Upravi za neizravno oporezivanje potvrđuju boravak istražitelja. S druge strane, iz firme koja se našla pod lupom, System ecologica iz Srbca, sve demantiraju, prijeteći tužbama.

Made in BIH i sve je moguće.

Pa tako i sumnjaju inspektori OLAF-a, da su biosirovine, ogromne količine otpadnog restoranskog ulja iz Sedinjenih američkih država godinama uvoženi u BIH, gdje su “prerađivani” te kao biodizel izvezeni u Evropsku uniju.

Takav proizvod označen je domaćim, te se pri izvozu u Uniju nije plaćala carina.

U Upravi za indirektno oporezivanje BIH potvrđuju da je evropskim inspektorima sumnjiv bio uvoz sirovina iz SAD-a.

“Inspektori koji su došli iz EU u BIH, došli su s određenim pitanjima o velikoj količini biodizela koji je proizveden u BiH i izvezen u EU. Oni su došli sa pitanjima da li je zaista moguće da se takva količina biodizela proizvede u BiH i da takav proizvod bude izvezen u EU”, kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BIH.

Sumnja se naime da su kontejneri biosirovina, ali i samog biodizela stizali iz SAD-a morem u luku Rijeka, te vozom transportovani do Srbca, do Rafinerije System Ecologica, koja bilježi nevjerovatne poslovne rezultate. 2018.godine prihod ovog malog preduzeća sa 20-ak zaposlenih bio je skoro 99 miliona KM.

Novinari Capitala, otkrili su priču.

“Zanimljivo, njihov poslovni preporod išao je paralelno sa rastom uvoza masnoća i ulja biljnog i životinjskog porijekla iz Sjedinjenih američkih država, od kojih se pravi biodizel. Sa nekih pet miliona maraka uvoza 2015. godine, 2018. godine se došlo do uvoza vrijednog pedeset miliona KM”, kazao je Dejan Tovilović, novinar Capitala.

Kako je uvoz, znači, rastao deset puta, tako su rasli i prihodi rafinerije iz Srbca, iako nije bilo značajnijih promjena po pitanju novozaposlenih.

Sa samo dvadesetak radnika oni su uspjeli da nadmaše prihode Rafinerije nafte u Brodu, a koja ima oko 1.000 zaposlenih.

Dok inspektori OLAF-a sumnjaju da je po srijedi globalna prevara, u kojoj je EU oštećena za desetine miliona evra, istražuju se i domaći kontrolori.

Nenad Kokanović iz srbačke rafinerije, u telefonskom razgovoru sve demantuje, novinarima poručuje da sprema tužbe. A navodi i da ima uredna inspekcijska uzorkovanja.

“Mi 10 godina radimo, dosad bi to izašlo da je išta bilo od toga”. istakao je.

Iskorišteno restoransko ulje, u konkretnom slučaju iz jednog američkog lanca brze hrane stoji u dokumentaciji, u ogromnim količinama se u posljednje 4 godine uvozilo u BIH.

Rekord je 2018.godina, kada je iz SAD-a u BiH ukupno uvezeno 37 387 232 kg iskorištene biljne i životinjske masti, procijenjene vrijednosti oko 50 miliona KM.

Ovo nije jedina afera u kojoj se Bosna i Hercegovina pominje kao zaustavna stanica za lijepljenje domaćih etiketa na stranu robu. Mnogi pamte i izvoz poljskih jabuka u Rusiju pod oznakom Made in BiH, ali i oraha iz Rumunije i Moldavije u Tursku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad