Helpikangas: Obavite besplatan pregled i spasite sebi život

Vijesti 05. maj 201508:56 > 08:56
N1

Rak kože je najmaligniji karcinom u humanoj patologiji. Zato rano otkrivanje te bolesti predstavlja put ka sigurnom izlečenju. Od 11. do 15. maja građani BiH su pozvani da bez najave i knjižice obave besplatne preglede, nije važno iz kojeg su kantona. O ovom oboljenju za Novi dan govorila je dr. Hana Helpikangas.

Rak kože je izuzetno opasna bolest, koja se u posljednjih 20 godina utrostručila. Sreća je što se taj karcinom najlakše otkriva, jer ga je moguće vidjeti. Ako se melanom otkrije u ranoj fazi, onda je on 100 posto izlječiv, naglašava Helpikangas.

“Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu se godišnje dijagnosticira 2-3 miliona zloćudnih tumora kože, od toga 160 hiljada malignog melanoma. Melanom je najčudniji tumor kože jer ako se ne otkrije u ranoj fazi on jako se brzo širi po ostalim organima”, rekla je doktorica.

Helpikangas je naglasila da je to jedini melanom koji se može okom vidjeti.

“Najčešće je smješten na koži tako da imamo tu prednost da ga možemo dijagnosticirati, odnosno vidjeti okom. Najbolje se u ranoj fazi dijagnosticira dermoskopom, aparatom koji pokazuje strukture mldeža ili bena“, rekla je gošća Novog dana i dodala da ako se melanom odstrani u početnoj fazi dovodi do potpunog izlječenje i spašenog života.

“Ako se melanom primijeti u u kasnoj fazi većinom završava smrću”.

Doktorica je podvukla da briga o koži treba početi od najranijih godina.

“Djeca su najugroženija populacija upravo zbog negativnog utjecaja ultravioletnog zračenja. Svaka opekotina u djetinjstvu je dvostuko veći rizik nastanka karcinoma poslije u životu. Koža ima jedan kumulativni efekat, odnosno ona pamti tako da posljedice u ranom djetinjstvu se kasnije manifestuju na koži”, rekla je doktorica.

Helpikangas je govorila i o štetnosti upotrebe solarija.

“Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju na štetnost solarija. Kod nas je to još trend. Treba upozoriti osobe između 18-35 godina da upotreba solarija povećava rizik od dobijanja raka kože za 75 posto”, zaključila je gošća Novog dana.

Doktorica je na kraju upozorila da se od štetnosti sunčevog zračenja najbolje branimo izbjegavanjem njenog direktnog dejstva. Kreme nisu dovoljne nego treba voditi računa i o adekvatnoj odjeći.