Skupština KS: Problem sa stolicom, jedan skriveni pečat i ostale aktuelnosti

Vijesti 08. jan 202017:23 > 17:38
N1

Dva predsjedavajuća, a jedno mjesto. Jedna odluka s pečatom, druga bez njega. Koji predsjedavajući je izabran legalno i prema procedurama, pitanje je na koje odgovor tek trebaju dati nadležne institucije. Zauzeta stolica bila je razlog da zastupnici SDA, SBB i DF-a napuste zasjedanje.

“Na danas 19. radnoj sjednici Skupštine KS ja dođem kao predsjedavajući, da bude zauzeta stolica, naravno ja sam tražio da dopredsjedavajuća Kristić sjedne na mjesto gdje je do sada sjedila, oni su to odbili, ja sam pozvao parlamentarnu većinu da, iz više razloga, napustimo sjednicu”, kazao je Mirza Čelik, SDA-ov zastupnik u Skupštini KS.

Nova skupštinska većina u Kantonu Sarajevo i dalje traži pečat. Bez njega, kakao su kazali, ne mogu raditi.

“Nadležne institucije će morati riješiti ovo pitanje oko pečata, mi ne možemo raditi jednostavno. Ako mi kao Skupština ili parlamentarna većina donesemo akte na koje neko bira koje će opečatiti, a koje neće, onda je to samovlašće”, ocijenio je Mahir Dević, takođe SDA-ov zastupnik u Skupštini KS.

Da je pečat na sigurnom u Skupštini KS, još jednom je ponovio bivši predsjedavajući Elmedin Konaković. Dodao je, ne postoji pravni osnov da Mirza Čelik predsjedava Skupštinom KS.

“Klub Ostalih je potvrdio da imenovanje Mirze Čelika na nezakonitoj sjednici vrijeđa vitalni nacionalni interes, automatski je ta odluka stavljena van snage, po našim propisima. Uopšte to više nije upitno. Imat ćete brzo još jedan akt, koji će i SDA objasniti koliko su pogriješili u ovoj žurbi i nadamo se tad smirivanju tenzija u KS.”

Zastupnici SDP-a i Naše stranke poručuju interes građana treba biti na prvom mjestu. Nudio se, kako su kazali, i kompromis za današnju sjednicu.

“Vidjeli smo još jedno bahato ponašanje koalicije “Petak 13”, gdje smo zaista pokušali naći kompromisno rješenje i ponudili da današnju sjednicu vodi neko od dopredsejdavajućih, Smiljana Viteškić iz SDA ili Vibor Handžić iz Naše stranke. Međutim i taj prijedlog je odbijen”, kazala je zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Nejra Dizdarević.

Igor Stojanović, SDP-ov zastupnik dodao je:

“SDA, SBB i DF to nisu prihvatili. Oni žele da isključivo sjedi tu Mirza Čelik i mi smo sada u takvoj situaciji u kojoj oni nisu predložili ama baš nikakvu izmjenu na bilo koji od ovih dokumenata u posljednjih 10 dana, a da je bitno samo ustvari ko sjedi.”

Krajnji rok za usvajanje odluke o privremenom finansiranju je 31. januar. Ukoliko se to ne desi, sporne će biti sve isplate iz budžeta za 23.000 zaposlenih i povezanih budžetskih korisnika, poruka je iz kantonalne Vlade.

“Mi imamo situaciju da u ovom trenutku i ovo svjetlo što gori ovdje, ne bi trebalo da gori iz razloga što nemamo usvojenu ni odluku o privremenom finansiranju, jer pravimo troškove koji nisu obezbijeđeni izvorima finansiranja”, naglasio je ministar finansija u Vladi KS Amel Kovačević.

“Mislim da je vrlo neodgovoran takav pristup, nećemo prisustvovati. Ono što bi svih 35 zastupnika u Skupštini KS trebalo da zna jeste da su tu kao predstavnici građana i u interesu građana KS, a nikako kao predstavnici sebe samih ili političkih stranaka koje su ih delegirale”, riječi su ministra pravde KS Lejle Brčić.

Već za osam dana imat će priliku pokazati koga predstavljaju. Na dnevnom redu sjednice 16. januara je imenovanje nove skupštinske većine i utvrđivanje datuma sjednice na kojoj će se glasati o povjerenju Vladi KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad