Kukić: Poraz Komšića i Izetbegovića, privremena pobjeda Čovića

Vijesti 13. jan 202016:35 > 16:44
N1

Akademik Slavo Kukić za N1 govorio je o neformiranju Vlade Federacije BiH uprkos najavama Bakira Izetbegovića da će se to desiti uporedo sa formiranjem Savjeta ministara. Komentarisao je i imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu, te šta će za koaliciju značiti to ukoliko SDA glasa protiv njegovog imenovanja.

“Sramota je da se na takvu jednu poziciju predlaže čovjek koji je optuživan za kršenje temeljnih građanskih i ljudskih prava i da se obrazlaže to time da nije presuđen”, rekao je Kukić, te je objasnio zašto njegovo (ne)imenovanje neće imati značaj za državnu koaliciju:

“To naravno ne može imati nikakvog uticaja jer i tako i tako nema koalicije koja čini državnu vlast. To je jedan mehanički spoj radi podjele fotelja. Svako ono što je prisvojio to kontrolira. Vijeće ministara tako i tako nije ni do sada, a neće ni od sada funkcionirati kao tijelo, Vlada koja zajedno odlučuje.”

Prilikom dogovora Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića rečeno je da ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH treba da bude nestranački kadar, iz reda ostalih. Voditelj Zvonko Komšić pitao je akademika Slavu Kukića da li bi bio ispravan stav SDA ukoliko bi glasali protiv njegovog imenovanja.

“Nema tu ispravnih stavova, da ih je bilo onda ni do danas vjerovatno ne bi imali Vijeće ministara i druge institucije, ali je nađen kompromis zbog interesa Milorada Dodika da stavi šapu na SIPA-u i OSA-u. Sada je tako zainteresirana i SDA da dovede čovjeka za zamjenika predsjedavajućeg NSRS i to ide ucjenama jedne ministarske pozicije”, objasnio je Kukić.

Kukić je protumačio i neformiranje Vlade Federacije, koja je prema riječima lidera SDA i DF-a, trebala biti formirana uporedo sa Savjetom ministara:

“To je definitivno poraz Željka Komšića i Bakira Izetbegovića i definitivno barem privremena pobjeda Dragana Čovića. Jer je on čitavo vrijeme tvrdio da Vlade FBiH neće biti bez promjena Izbornog zakona. On za sada na tome istrajava. S druge strane Željko Komšić i Bakir Izetbegović su godinu dana ponavljali kao papagaji da paralelno sa Vijećem ministara se mora formirati i Federalna vlada. Sada su od toga odustali. To drugim riječima znači da su i sami pristali na ultimatume Dragana Čovića. To me ne čudi od Bakira Izetbegovića jer njemu takva situacija više odgovara, nego da uvodi u to DF. Čudi me da ne reagira Željko Komšić jer mu mandat prolazi, a zbog nekih dilova ipak izaziva unutarnje nezadovoljstvo, na sebe navlači bijes, a ništa od tog plijena nije dobio.”

Slavo Kukić govorio je i o staroj i novoj većini u Kantonu Sarajevo, te je komentarisao najzanimljivije aktuelnosti sa društvenih mreža.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad