"Pitamo ih, da li na kvalitetu zraka utječe zagađenje iz Termoelektrane Kakanj"

Vijesti 14. jan 202010:00 > 10:01
N1

Gradonačelnica Grada Visoko Amra Babić saopćila je da je u dvije godine Grad Visoko uložio više od 220.000 KM u konverziju grijanja JU Dom zdravlja Visoko. Time je riješio problem sagorijevanja tri tone uglja dnevno i zagađenje atmosfere u ekvivalentu od 60 domaćinstava - pojedinačnih ložišta.

“Također, sufinansirali smo oko 500 novih priključaka na plin od kojih oko 300 već koristi plin kao energent i eliminirano je zagađenje i tih ložišta. Sve to uradili smo iz dobiti Visoko ekoenergije”, dobit ostvarenu poslovanjem smo vratili u zajednicu – navodi se.

U saopćenju napominju da su ‘nadležni kantonalni i federalni organi “ostali gluhi” na njihove prijedloge za smanjenje cijene plina, sufinasiranje novih pojedinačnih priključaka na plin, sufinansiranje konverzije grijanja u osnovnim i srednjim školama’.

“Pitamo ih, da li na kvalitetu zraka u Visokom utječe zagađenje iz Termoelektrane Kakanj, a znamo da u budžet Općine Kakanj po tom osnovu pristigne oko sedam miliona KM godišnje (ne znamo u šta se ta sredstva troše), a u budžet Grada Visokog 0 KM! Da li na kvalitetu zraka u Visokom utječe rad ‘Preventa’ i drugih privrednih subjekata kojima okolišne dozvole izdaju i kontrolišu federalni organi. Tražimo odgovornost i odgovore”, ističe u saopćenju za javnost gradonačelnica Grada Visoko Amre Babić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad