Uhapšene 22 osobe zbog posredovanja u prostituciji u BiH i Srbiji

Vijesti 14. jan 202012:31 > 12:34
MUP Srbije

Policija je uhapsila 22 osobe osumnjičene da su kao članovi dvije organizovane kriminalne grupe izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i posredovanje u vršenju prostitucije, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Uhapšeni su : D. T. (45), S. G. (47), S. M. (28), D. P. (45), J. M. (25), N. R. (38), Z. J. (44), D. K. (61), R. V. (32), P. LJ. (35), S. G. (49), M. Ž. (61), M. T. (45), V. Đ. (44), V. P. (36), M. R. (32), T. L. (36), S. N. (38), T. H. (33), N. S. (35), S. D. (33), kao i policijski službenik G. S. (45), dok se za još dvije osobe intenzivno traga.

Sumnja se da su oni u periodu od marta 2019. godine do januara ove godine na području Republike Srbije i Bosne i Hercegovine iznajmljivali stanove u kojima su angažovali osobe ženskog spola radi pružanja seksualnih usluga.

Također, kako se sumnja, radi prikrivanja identiteta i kriminalnih aktivnosti, sebi i angažovanim ženama davali su pseudonime i potom organizovali oglašavanje prostitucije u sredstvima javnog informisanja.

Organizatori ove kriminalne grupe se sumnjiče da su organizovali i fizičko obezbjeđenje stanova u kojima su se žene bavile prostitucijom, njihov prijevoz, kao i da su kontrolisali dolaske njihovih klijenata.

Oni su, kako se sumnja, neposredno ili preko angažovanih pripadnika prikupljali sav novac i vršili njegovu raspodjelu u smislu pokrivanja troškova i podjelu dobiti članovima grupe, shodno dodijeljenim zadacima.

Također, sumnja se da su omogućili nesmetano funkcionisanje kriminalne grupe na taj način što su preko osumnjičenog policijskog službenika kontinuirano pribavljali podatke za određene osobe i vozila.

Tokom pretresa stanova i prostorija koje koriste osumnjičeni policija je oduzela veću sumu novca, 176 mobilnih telefona, 12 laptopova, kao i internu dokumentaciju koju su članovi vodili.

Pronađena je i privremeno oduzeta manja količina opojne droge, municija, kao i četiri vozila koja su korištena u izvršenju ovog krivičnog djela.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad