MUP KS: Plan interventnih mjera za vrijeme trajanja epizode "Uzbuna"

Vijesti 14. jan 202015:04 > 15:07
Vlada KS

Postupajući po Odluci Vlade KS, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo je u periodu od 11.01. do 14.01.2020. godine, od momenta proglašenja epizode „Uzbuna“, preduzimala mjere i radnje iz djelokruga svoga rada u skladu sa pozitivnom zakonskom propisima i podzakonskom regulativom, saopćeno je danas iz MUP-a KS.

Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj 44/19), propisano je, da će u slučaju, da je na snazi epizoda „Uzbuna“, policijski službenici Uprave policije pružati pomoć inspekcijskim organima u kontroli provođenja zabrane kretanja automobila, u Zoni A, čiji dizel motori imaju normu „EURO3“ i manju, te zabranu kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu „EURO3“ i manju, putem postavljene privremene saobraćajne signalizacije Ministarstva saobraćaja.

Pomenutim Planom propisano je, da će u slučaju da je na snazi epizoda „Uzbuna“, policijski službenici pružati pomoć inspekcijskim organima u kontroli provođenja privremenog ograničenja upotrebe motornih vozila .

U skladu sa navedenim, organizacione jedinice u sastavu Uprave policije, koje u djelokrugu svog rada vrše kontrolu saobraćaja su preventivno, nadzirući primjenu poštivanja odredbi iz navedenog Plana kontrolisali 225 motornih vozila u saobraćaju. Od navedenog broja, upozoreno je 27 vozača, sankcionisan je 1 vozač teretnog motornog vozila zbog nepoštivanja postavljene saobraćajne signalizacije. Za navedeni vremenski period, pružene su 2 asistenicije Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Uprava policije će i dalje, u slučaju, da je na snazi jedna od epizoda iz pomenutog Plana, aktivno nastaviti sa primjenom odredaba Plana, u skladu sa svojim nadležnostima i propisanim mjerama iz istog, navedeno je iz MUP-a KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad