Kavalec: Pazarić se morao dogoditi; Čampara: Mislim da nije

Vijesti 15. jan 202009:05 > 09:06
N1

U Novom danu govorili smo o izmjenama i dopunama zakona kojim se uvodi status roditelja njegovatelja. Inicijativu za donošenje ovog zakona podnijelo je udruženje "Dajte nam šansu". Ines Kavalec iz Udruženja, te zastupnici SDA Aljoša Čampara i SDP-a BiH Irfan Čengić danas govore za Novi dan.

Inicijativu za donošenje ovog zakona je podnijelo udruženje “Dajte nam šansu”?

Kavalec: Ponosna sam da vidim poziciju i opoziciju kako su prepoznali da moraju zajednički raditi. Oni su prepoznali neophodnost zakona o roditeljima njegovateljima. Ovo je jedna pozitivna priča i pozitivna je reakcija roditelja koji sebe vide kao njegovatelje. Pričamo o jednoj osjetljivoj populaciji, populaciji kojoj definitivno treba sistem.

Čampara: Apsolutno nije bio dileme da ovakve stvari ne podržim. Gospodin Čengić je to uradio ispred Predstavničkog doma, ja sam to uradio u Domu narodu i ovaj nacrt zakona je jednoglasno usvojen. Naravno dug će biti put da se prođu sve procedure. Treba napraviti detaljnu i dobru analizu i voditi jednu objektivnu raspravu. Nadam se u konačnici da ćemo doći do teksta zakona. Postoji i vrsta bojazni da se u u ovu osjetljivu grupu ubace oni koji ne zaslužuju ovu pažnju. Ako ozbiljno priđemo ovom problemu mislim da možemo doći do dobrog zakonskog rješenja. Na nama je da se potrudimo.

Čengić: Na određenim temama moramo raditi zajednički. Jedno je politika, a drugo su životna pitanja. Ne treba politizovati zakone koji rješavaju životne problema građana. Dobro je što se ovo desilo početkom godine, ovaj zakon se u najboljem slučaju može implementirati u 2021. Zakon smo radili po uzoru na Hrvatsku koja je članica EU.

Rekli ste da slijedi dug put. Možemo li garantovati da ovakve stvari neće “pojesti” politika?

Čampara: Mogu garantovati za sebe. Ovaj zakon se odnosi na najteže oblike kod djece. Jako je bitno da omogućimo roditeljima koja moraju da imaju njegu 24 sata da ostvare taj status, ali to se treba uraditi na osnovu analiza, argumenata, šta kaže ministarstvo zdravstva… Ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da se to ostvari. Mislim da su socijalne teme prioritet.

Čengić: Podijeljena je nadležnost sa kantonima. Mi već imamo sredstva koja su locirana u kantonalnim budžetima. Zalažem se da većina stvari u vezi ovog treba da idu iz federalnog budžeta. Morat ćemo, kako je kazao gospodin Čampara, izvršiti ozbiljnu finansijsku analizu. Ključno je i da se napravi baza osoba sa invaliditetom.

Koji je razlog što nemamo bazu?

Kavalec: Čini mi se da je razlog što nemamo bazu – da se lakše usmjerava novac gdje ne treba.

Član UO Pazarić roditelj?

Kavalec: Mi nećemo odustati od toga. Mi ne možemo zaboraviti šta se događalo u Pazariću. Mislim da se to moralo dogoditi da bi mijenjali neke stvari.

Da li se Pazarić zaista morao dogoditi?

Čampara: Mislim da se to nije trebalo desiti. Apsolutno nema nikakvog opravdanja i da uopće postoje ovakvi slučajevi. Radit će se na poboljšanju ukupne situacije. Svi izvještaji koji su dolazili iz Pazarića su bili da je sve u redu, da je situacija idealna. Bilo smo dezavuisani. Sada će se više voditi računa da se Pazarić ne ponovi.

Čengić: Ovdje je početni problem što ne postoji zakon koji uređuje rad socijalnih ustanova. Mislim da nije ispravan puta da svaki kanton ima svoj zakon, trebali bi da imamo federalni. Direktor Pazarića da nije onako izašao i tužio sve bi prošlo bez problema. Jako je teško iz vana, kada nemate nadzora, da vidite šta se tamo dešava. Imamo Pazarić u kojem nedostaje novac, a imamo zavode koji imaju na računu milione KM viška. To stoji u izvještajima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad