Brojne reakcije na tekst New York Timesa o Radovanu Karadžiću

Vijesti 18. jan 202020:29 > 20:33
Reuters/Robin van Lonkhuijsen

Grozno, bizarno, senzacionalističko. Kada zlo ne nazivamo pravim imenom, ono može izgledati prilično banalno, a sa sigurnošću mogu reći iz ličnog iskustva da će vam Karadžić daleko vjerovatnije dati sok da se osjećate dobrodošli nego da vas zadavi. Sramota", Ovo su samo neke od reakcija na esej Jessice Steren koji je prije nekoliko dana objavio New York Times.

Među prvima je reagirao Aleksandar Hemon američo-bosanski pisac i kolumnist napisavši kako rane žrtava još nisu zarasle. Da je o genocidu pisao kada ratni zločinci nisu bili cool kako se danas doživljavaju. Majke. Očevi. Braća. Sestre. Sinovi. Kćerke. Svi su nestali od naredbe Radovana Karadžića, koji ne bi trebao biti romantiziran u ovom članku”, navodi se i u tvitu sa profila Remembering Srebrenica.

A što je zapravo Jesica Stern napisala?

Članak New York Timesa, tačnije esej američke istražiteljice Jessice Stern o osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću naišao je na brojne reakcije i osude. U jeku komentara na društvenim mrežama, nastao je i hashtag kojim se poziva na bojkot magazina New York Times.

Esej je uvod u knijgu “Moj ratni zločinac: Osobni susret sa arhitektom genocida” koja će uskoro biti objavljena, a u kojem Stern opisuje susrete sa Radovanom Karadžićem i nakon što je osuđen nepravomoćno. Opisuje njegove pokušaje da joj pokaže vještinu u polju energetskog liječenja, ona je pristala da ga posmatra kao uglednog psihijatra i mistika.
Kako navodi u eseju, radilo se o incidentu kojeg nije željela spominjati, ali danas joj se čini vrijednim spomena jer pokazuje koliko je Karadžić uvjeren da je predodređen i da može manipulirati.

Iva Vukušić, novinarka specijalizirana za suđenja pred Haškim tribunalom komentira, radi se o senzacinalističkom i površnom tekstu da je nemoguće povezati se s tim.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari dodaje kako “treba pričekati knjigu jer je Jessica Stren također dijete preživjelih holokausta, no ako esej odražava knjigu, trebali bi se zabrinuti”.

S druge strane, Nevenka Tromp, istražiteljica Haškog tribunala u predmetu Milošević i bliska prijateljica Jesice Stern podvlači “kako se kroz knjigu pokušava proniknuti pokušaju da se pronikne u psihologiju zločinca”.

Radovan Karadžić bio je “običan čovjek dok nije postao arhitekta genocida. Zločine nikada nije priznao”, niti je kako otkriva Tromp ni u razgovoru sa Jessicom Stern potvrdio spremnost da se s njima suoči.

Murat Tahirovic predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, nema dvojbi kako će ova knjiga biti prihvaćena među ljudima koji su preživjeli najteže ratne zločine.

Jessica Stern je radi potrebe istraživanja materijal za knjigu, s Karadžićem razgovarala u nekoliko navrata od 2014. do 2016. godine, odnosno ukupno 48 sati, koliko je navela u uvodu svoga eseja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad