Duraković: Ja ovaj ugovor nisam ni fizički mogla potpisati

Vijesti 21. jan 202006:53 > 07:01
N1

Zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut jučer je objavio da napušta SBB zbog najave tužbe protiv Jasne Duraković, zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, koja je također napustila ovu stranku. Iz SBB-a su odmah najavili tužbu protiv Duraković radi traženja povrata novčanih sredstava uloženih u izbornoj kampanji 2018. godine. Također, iz SBB-a su naveli da Arnaut i Duraković imaju ugovore sa ovom strankom.

“Osim što su ovi ugovori ništavni, kao i nezakoniti u skladu sa članom 1.9 izbornog zakona BiH, u kojem stoji da ( (1) Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Mandat ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima. (2) Ukoliko izabrani nosilac mandata, u toku trajanja mandata, istupi iz političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata koja je učestvovala na izborima i na čijoj je kandidatskoj listi bio izabrani nosilac mandata, postaje samostalni vijećnik/odbornik, odnosno poslanik/zastupnik), ja ovaj ugovor nisam ni fizički mogla potpisati, budući da smo na taj dan 19. 07. 2019. godine slavili rođendan mojoj majci u Blagaju, skupa sa rodbinom i prijateljima, dakle brojnim svjedocima. Toliko”, navela je Duraković.

Iz SBB-a su jučer poručili da “Arnaut ne brani gospođu Duraković od SBB-a, nego od njega samoga, jer je on tvorac tog pravnog odnosa”.

“Zato će SBB iste pravne radnje poduzeti i protiv gospodina Arnauta, naročito što njegov poslanički mandat nije ostvaren njegovim izbornim rezultatom, već mu je to učinjeno ukupnim glasovima SBB-a”, navode iz ove stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad