Šahman o spekulacijama: Ostajem u SBB-u i glasat ću za smjenu Vlade KS

Vijesti 23. jan 202007:24 > 07:27
N1

Zastupnica SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsena Šahman potvrdila je na Federalnoj televiziji u emisiji "Odgovorite ljudima“ da nova skupštinska većina ima 18 ruku, te da se nada da će biti još više zastupnika koji će ih podržavati.

Govoreći o političkom haosu u Kantonu Sarajevo, Šahman je istakla da je on “potpomognut harangom po društvenim mrežama, u pojedinim medijima i istupima pojedinih zastupnika”.

– Postavilo se da je pitanje Vlade Kantona Sarajevo, pitanje svih pitanja u državi. Nažalost, svi zajedno poslali smo građanima lošu poruku. Kanton se podijelio, postavili smo neke druge prioritete, bavimo se sami sobom, i postali smo sami sebi svrha. Pitanje helikoptera je bio kraj svega ovoga (šestorke, op. a). Došlo se u situaciju da se ne smije ni pitati zašto pare za helikopter, a ne za nešto drugo. Recimo za novac za deponiju Smiljeviće, za rješavanje pitanja zagađenog zraka… Naš zastupnik Poturak je pitao i onda je nastao haos- kazala je, između ostalog, Šahman, prenosi Faktor.

Elmedin Konaković, zastupnik Naroda i pravde je insistirao na tome da je smjena Vlade KS i nova većina dogovorena između predsjednika DF-a, SDA i SBB-a, Željka Komšića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića 17. maja, a ne kada je počela priča o nabavci helikoptera.

Šahman je kazala da to nije tačno, ali da se “možemo vratiti i na period prije helikoptera”, kada je također bilo problema u šestorki.

Zastupnik SDA Mirza Čelik je obrazložio da je vlast u KS formirana bez SDA, koju smatra izbornim pobjednikom, i da se to više neće desiti, jer je “mimo demokratske volje građana”.

– Na dan kad je Edin Forto imenovan za premijera, 26. decembra, mi smo jasno kazali da ćemo uraditi sve, da ćemo kao stranka koja je pobijedila u KS sa 54.000 glasova, raditi na uspostavi svoje vlade na temelju platforme koju smo ponudili građanima- rekao je Čelik.

Šahman, za koju se spekulisalo da neće glasati za smjenu Vlade KS, sinoć je na FTV-u dala obrazloženje situacije.

Nakon opaske Igora Stojanovića (SDP) da se nada da Vlada neće “pasti” nakon što je čuo da Šahman nema ugovor sa SBB-om, ona je rekla da je svjesna da se manipulira njenim imenom, ali da će glasati za smjenu Vlade KS.

Rekla je da je razgovarala sa ljudima iz svoje izborne baze i da će slijediti njihovu preporuku, a to je da ostane u SBB-u i glasa za smjenu.

Obrazložila je da ona nema ugovor, za razliku od ostalih iz SBB-a, jer je naknadno ušla u Skupštinu. Tačnije kada je njen stranački kolega Mirvad Kurić iz zastupničkih klupa otišao na mjesto ministra u Vladi KS.

Dodala je i to da ugovor od SBB-a dobila putem e-maila, ali da ga nikada nije potpisala jer je smatrala da ne treba. Ostali su, kako je ustvrdila, ugovore potpisali kada su preuzeli mandate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad