Imenovanje Darka Ćuluma skinuto sa dnevnog reda Savjeta ministara

Vijesti 23. jan 202015:14 > 15:20
N1

Imenovanje Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) skinuto je s dnevnog reda Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Razlog što je Ćulum skinut sa dnevnog reda je zahtjev ministara iz bošnjačkog naroda da imenovanje direktora SIPA-e ide u paketu sa imenovanjem direktora OSA-e.

“Gospođa Turković nije personalno tražila da se to skine sa dnevnog reda, to je bio zajednički zahtjev svih ministara iz reda bošnjačkog naroda. Gospodin Ćulum je u proceduri kao i neka druga imena i o njemu će se raspravljati kada se steknu politički uslovi”, rekao je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Transparency International u BiH pozvao je ranije Savjet ministara da odbije prijedlog ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića o imenovanju Darka Ćuluma na mjesto SIPA-e zbog toga što je on bio na čelu policije Republike Srpske u periodu kada je ta institucija bila suočena sa ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ćulum je u Banjaluci ranije danas rekao:

“Ima raznih priča, raznih konstrukcija. Ovo je zemlja u kojoj svak može da kaže svašta, nikome nije zabranjeno. Ima tu ciljanih informacija, ciljanih predstava s ciljem diskreditacije nekih ljudi.”

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti gostujući u sinoćnjem Pressingu istaknuo je to da će imenovanje direktora SIPA-e i OSA-e iči uporedo, te da će direktor OSA-e biti Osman Mehmedagić.

Na sjednici Savjeta ministara usvojena je Informacija o stanju migracija od aprila do oktobra prošle godine, a donesena je i odluka da Savjet ministara mora biti informisano o ovoj oblasti.

Ovaj Savjet usvojio je i, između ostalog, Strategiju za suprostavljanje trgovini ljudima za period od 2020. do 2023. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad